VYSOČINA

Vlci útočí na farmy na Vysočině: Farmáři posilují zabezpečení

Na Vysočině se v posledních týdnech opět objevují vlci. Již od roku 2016 ochránci přírody evidují přítomnost těchto šelem v této oblasti, nicméně první známky napadení hospodářských zvířat se objevily až v roce 2019. Poslední evidované útoky pocházejí z konce roku 2023.

Petr Svoboda z farmy Dvorský statek registruje na přelomu dubna a května tohoto roku dva útoky na svá stáda ovcí a koz. V obou případech se obětí staly ovce. Jednou ztratil dospělého berana a ovci, dvojnásobná ztráta pak byla následkem nutnosti utratit dvě jehňata.

Čekání na výsledky analýzy DNA potvrdilo, že útoky byly skutečně dílem vlka. „Víme, že šlo o samce, který nebyl dosud geneticky zaznamenán na našem území,“ sdělil Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Další útok byl zaznamenán v katastru Malé Losenice na Žďársku, kde došlo ke smrti dvou ovcí. Vlastník hlásil i odvlečení dalších dvou, což se však nepodařilo prokázat. „Na výsledky DNA analýzy ještě čekáme, ale nalezené stopy potvrzují přítomnost vlka,“ řekl Hlaváč.

Z analýz vlčího trusu je zřejmé, že přes 95 procent potravy vlků tvoří spárkatá zvěř jako srnčí a černá zvěř. Přesto jsou hospodářská zvířata pro vlky snadnou kořistí, pokud nejsou dostatečně zabezpečena, upozornil Hlaváč.

Majitelé stád se budou muset přizpůsobit nové situaci a zpřísnit zabezpečení svých zvířat. Svoboda vysvětlil, že standardní oplocení nestačí a že je zapotřebí investovat do robustnějších opatření, což představuje značné časové a finanční náklady.

Oplocení by mělo být nejméně 1,2 metru vysoké, ideálně s vodivým drátem nahoře a spodní částí chráněnou proti podhrabání. Takové opatření může stát desítky tisíc korun a vyžaduje pravidelnou údržbu a kontrolu.

AOPK plánuje v červnu schůzku s chovateli, aby jim představila možnosti prevence a dotací na zabezpečení stád. Zkušenosti ukazují, že správnou kombinací opatření je možné škody minimalizovat.

Chovatelé mají nárok na náhradu škod způsobených vlčími útoky a mohou získat dotace na zabezpečení stád. Nicméně některé odrazuje složitá byrokracie spojená s procesem získání těchto podpor.