VYSOČINA

V Pelhřimově školáci spolurozhodují o modernizaci svých škol

V Základní škole Osvobození byl slavnostně otevřen nový relaxační koutek, který si žáci sami navrhli v rámci školního participativního rozpočtu. Tento útulný prostor zahrnuje knihovnu a pohodlné sedací vaky, což žákům umožňuje příjemné místo pro odpočinek a čtení.

Ve škole se prosadilo několik dalších zajímavých návrhů, mezi něž patří vznik venkovní klidové zóny, instalace nových zrcadel na toaletách a přepážky mezi pisoáry, které zajišťují více soukromí. Tyto změny byly realizovány díky iniciativě žáků a podpoře školy.

Místostarosta Pelhřimova, Karel Kratochvíl, sdělil, že radnice chce pokračovat v podpoře školního participativního rozpočtu i v nadcházejících letech. „Byl jsem mile překvapen, že děti vždy myslely na to, aby relaxační koutek byl přístupný pro všechny, a nikdy nejednaly sobecky,“ řekl Kratochvíl.

Projekt participativního rozpočtu se v Pelhřimově setkal s pozitivním ohlasem a Karel Kratochvíl vidí velký potenciál v tom, aby se z něj stala tradice. Zájem žáků o zlepšení školního prostředí svědčí o jejich zodpovědnosti a schopnosti přemýšlet kolektivně, což si zaslouží uznání a podporu.