OLOMOUCKO

TJ Sokol Šternberk posiluje tým pro další sezónu

Nejvyšší volejbalová soutěž v České republice potvrdila svou profesionální povahu, když od účastníků vyžaduje splnění náročných sportovních, ekonomických, organizačních i marketingových podmínek. Klub VK Jihostroj České Budějovice v oficiálním prohlášení na svém webu uvedl, že pro účast v extralize je nutné zajistit značné finanční prostředky, osm profesionálních hráčských smluv a profesionální smlouvu pro kouče.

Podle mluvčího VK Jihostroj, by splnění těchto požadavků představovalo neplánovanou zátěž, která by mohla ohrozit současné fungování klubu. Současný kádr není výkonově připraven na nejvyšší soutěž a vyžadoval by výrazné změny. Z tohoto důvodu bude v extralize pokračovat tým Šternberku, který dlouhodobě spolupracuje s extraligovou Olomoucí a je považován za její farmu. Sestup do první ligy by tuto spolupráci mohl značně narušit.

PR manažer volejbalistek Sokola Šternberk, Adam Fritscher, vyjádřil smíšené pocity z udržení v extralize. 'Je to pro nás hořkosladké vítězství, protože jsme ve sportovní části jednoznačně propadli a zakončili tak nevydařenou sezónu,' řekl Fritscher. Po patnácti letech nepřetržitého působení mezi domácí elitou přišel tvrdý náraz, z něhož se musíme poučit a udělat vše pro to, aby se podobná situace neopakovala. Zároveň poděkoval vedení VK České Budějovice za férovou sérii a jednání, která vedla k návratu extraligové licence do Šternberku.

Tým Šternberku procházející výraznou obměnou, hrál baráž i v loňské sezóně, kdy v základní části sezóny 2022/23 získal jedinou výhru. V boji o udržení však jasně přehrál Střešovice 3:0 na zápasy. Letos do tohoto boje Šternberský tým vstupoval s většími nadějemi, když zaznamenal čtyři výhry v základní části, včetně překvapivého triumfu nad libereckou Duklou, stříbrným týmem této sezóny. Přesto v baráži neuspěl.

Trenér Miroslav Jehlář uznal kvality soupeře. 'Soupeř vyhrával v první lize od února, pokračoval bojovně i v baráži a zaslouženě ji vyhrál. Soupeřovy hráčky riskovaly, v obraně hrály jedna za druhou, zatímco my jsme dohrávali psychicky i fyzicky opotřebovaní,' řekl Jehlář.

Aby se podobná situace neopakovala, čeká manažerský i sportovní úsek klubu z nejmenšího extraligového města spousta práce. 'Už během letošního jara jsme viděli, že pokud chceme v extralize působit i nadále, musíme zvýšit intenzitu naší práce a také posílit hráčský i realizační tým,' poznamenal Fritscher a dodal, že družstvo opustí minimálně šest hráček.

Předseda oddílu volejbalistek TJ Sokol Šternberk, Michal Oborný, ocenil možnost pokračovat v nejvyšší soutěži. “Od roku 2009, kdy jsme se jako poslední ženský volejbalový klub dostali sportovní cestou do extraligy, jsme si na tuto vybranou společnost zvykli. Naši fanoušci patří k nejlepším v republice a jsem moc rád, že jim budeme moci znovu nabídnout špičkový sport a nezapomenutelné volejbalové zážitky,” řekl Oborný.