BUDĚJOVICKO

Jihočeské školy hlásí skokový nárůst studentů

Jihočeský kraj v současném školním roce zaznamenal nárůst počtu studentů na středních školách a gymnáziích. Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu navštěvuje střední školy v tomto regionu přes třicet tisíc žáků, což představuje téměř čtyřprocentní nárůst oproti minulému roku.

Růst počtu studentů na gymnáziích i dalších středních školách v Jihočeském kraji je v souladu s demografickým vývojem v regionu. I přes nárůst počtu žáků zůstává počet středních škol na jihu Čech za posledních deset let stabilní. Každoročně dokončí střední školu v kraji více než šest tisíc studentů.

Pro nadcházející školní rok se do prvních ročníků středních škol a gymnázií hlásilo celkem 9095 uchazečů, z nichž úspěch při přijímacích zkouškách zaznamenalo necelých osm tisíc. Tato čísla ukazují, že kapacita míst v prvních ročnících na středních školách a víceletých gymnáziích pro příští školní rok činí zhruba 11 000. To znamená, že kolem 2000 míst zůstane volných.

Nárůst počtu žáků na středních školách a gymnáziích by mohl signalizovat zvýšený zájem o střední vzdělání v Jihočeském kraji, což může mít pozitivní dopad na kvalitu a dostupnost vzdělávání v regionu. Jihočeští studenti tak mají více možností pokračovat v dalším studiu nebo si vybrat kariérní cestu, která odpovídá jejich zájmům a schopnostem.