PLZEŇSKO

Klatovští drůbežáři radí, jak na burger nebo hot dog na grilu

Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. 

Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

Burgery se dají připravit takřka na tisíc způsobů, proto zkuste přijít s něčím jedinečným, což všechny přítomné mile překvapí. Každý jistě v horkých letních dnech uvítá svěží a lehce stravitelné jídlo, můžete tak nachystat oblíbený burger. Vyberte čerstvé suroviny, jemnější a snáze stravitelné mleté maso, Kuřecí mletý steak od Drůbežářského závodu Klatovy, které nabízí stejný chuťový zážitek a je skvělým zdrojem vitamínu. Především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu. 

Jestli rádi objevujete nové chutě a v obchodě pečlivě vybíráte, zkuste si místo tradiční klasky připravit na grilu šťavnaté hot dogy, které osloví i ty nejmenší u stolu! Tímto pokrmem grilování jisě ozvláštníte a u všech sklidíte velký úspěch. Obzvlášť pokud použijete jemné párky z kuřecího masa DZ Klatovy, které osloví i vybíravé strávníky.    

Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí. Obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň. Je vhodné i při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů. 

Svěží kuřecí burger s jogurtovou omáčkou

Příprava: 35 - 40 minut

Počet porcí: 4

Ingredience: 

500 g Kuřecího mletého steaku s 99% masa od Drůbežářského závodu Klatovy 

4 ks hamburgerových bulek

4 rajčata

okurka salátová 

bílý jogurt nebo majonéza

hořčice 

2 ks červené cibule

hlávkový salát

3 - 4 stroužky česneku  

petrželka (nebo jiné čerstvé bylinky)

worchestrová omáčka

žloutek

balkánský sýr

sůl, pepř

olivový olej

Postup: 

1/ Nejprve si připravte maso na burgery. Do mísy vložte kuřecí mleté maso, jednu nadrobno nakrájenou cibuli, 2 lžičky hořčice, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželku, 2 lžíce worchestrové omáčky, žloutek, nakonec osolte, opepřete a přidejte další koření do masa podle své libosti. Všechno dobře promíchejte, aby se všechny přísady hezky propojily. 

2/ Vytvořte ze směsi 4 velké koule, které následně vytvarujte do placky a uprostřed udělejte malou prohlubeň, která zabrání vyboulení při grilování. Dejte zatím odležet do ledničky. Mezitím si nakrájejte ingredience, které budete do burgeru vkládat.  Cibuli, salátovou okurku a rajčata.

3/Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Připravte si jogurt, který také můžete promíchat s bylinkami, česnekem a kořením. Burgerové bulky rozkrojte a natrhejte si na menší části hlávkový salát. 

4/ MAsové burgery vyndejte z lednice a potřete trochou olejem. Grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené. Pokud je máte rádi dobře udělané, nechte je tam ještě chvilku. Než se maso udělá, potřete burgerové bulky trochou oleje a opečte vnitřní stranu burgerových housek. 

5/ Nakonec vytáhněte housky, potřete z obou stran jogurtem a následně začněte vrstvit. Na spodní stranu housky přidejte salát, maso, dále přidejte jogurt, plátky okurky, rajčete a nakonec rozdrobte na rajčata balkánský sýr, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a burger uzavřete vrchní částí housky. 

TIP! Místo jogurtu s bylinkami si můžete připravit skutečné řecké tzatziky!

Kuřecí Hot dogy na řecký způsob

Příprava: 45 minut

Počet porcí: 4

Ingredience: 

4 párky z kuřecího masa, 

300 g majonézy, 

2 lžíce ouza, sambuca či pastisu, 

mořská sůl, čerstvě mletý pepř, 

2 lžíce olivového oleje, 

1 mangold nebo 600 g mlade´ho (baby) sˇpena´tu, 

2 stroužky česneku, 

1 salátová okurka, 

1 červená cibule, 

1 lžíce strouhané citronové kůry, 

4 ciabatty 

Postup přípravy: 

1/ Nejprve smi´chejte majone´zu a like´r, osolte a opeprˇete. Prozatím dejte do chladnicˇky.

2/ V neprˇilnave´ pa´nvi rozehrˇejte 1 lzˇi´ci oleje. Prˇidejte mangold (sˇpena´t vhodˇte jen na minutu), cˇesnek, citronovou ku°ru a mi´chejte 2–3 minuty, azˇ mangold zavadne. Vyjmeˇte z pa´nve a dejte stranou. 

3/ V uvolneˇne´ pa´nvi na 1 lzˇi´ci oleje ope´kejte kloba´sky dozlatova za sta´le´ho obraceni´ – trva´ to celkem 10 – 12 minut. Uchovejte horke´.

3/ Prorˇi´znute´ pecˇivo potrˇete ochucenou majone´zou, naplnˇte kloba´skami, mangoldem nebo sˇpena´tem, na plátky nakrájenou okurkou a červenou cibulí. A lmůžete idhned poda´vat.

TIP! Majonézu můžete nahradit i pravými řeckými tzatziki!