KARLOVARSKO

Cheb: Organizace Joker oslavila 20 let v komunitní zahradě (TV Západ)

A to například ve formě chráněných a sociálně-terapeutických dílen. Dále pak provozuje kavárnu, bistro, šicí a rukodělnou dílnu nebo prádelnu.

„Poměrně jsme se za těch dvacet let rozrostli. V tuto chvíli máme padesát zaměstnanců na chráněných místech, plus máme deset zaměstnanců sociálně terapeutické dílny, kteří se starají o naše klienty, kteří k nám tedy docházejí do sociální služby. Takže je možná šedesát zaměstnanců a spoustu přátel a kamarádů a podporovatelů, kteří nám pomáhají,“ spočítala projektová koordinátorka Katrin Mičudová. 

Zahrada, která funguje od roku 2015, je místem setkávání lidí nejen z Jokeru, ale zároveň je zde v provozu také obecní pec Golem od kamnáře Jaroslava Závackého. Spolek Ch(l)ebáci okolo Libora Matouška v ní pravidelně již pátým rokem pořádá pečení, kdy si každý může donést své suroviny a zde si je upéct. 

„Komunitní zahradu máme jako správci pod sebou a dokonce je to jedno z míst, kde poskytujeme naší sociální službu. Takže je to vlastně náš domov a a je to paráda, že se můžou i lidi prostě přijít z celého Chebu a oslavit to s námi. Jsou tady klienti, zaměstnanci, naši sponzoři, jsou samozřejmě pozvaní i zástupci okolních měst a obcí, mimo jiné i Chebu, kteří nás samozřejmě významně podporují. Je tady také zástupce Místní akční skupiny, která nám přispěla nějakou částkou, poměrně velikou, abychom mohli tady pohostit všechny zadarmo a využili jsme vlastně té nabídky a jsou tady také, takže jeden z našich sponzorů, v podstatě,“ přiblížila koordinátorka. 

Oslavy spojené s kulturním programem zajistili členové organizace se svými sympatizanty a podporovateli. 

„Začínáme tím, že klienti si připravili takový program bubnování na gymnastické míče, což je taková jedna terapeutická technika, ale bude to určitě velká zábava. Pokračujeme koncertem Lele Bandu. A na závěr taková třešnička na dortu je pohádka Sněhurka a trpaslíci. Máme více než sedm trpaslíků a to je pohádka našich klientů sociálně terapeutických dílen,“ vyjmenovala program Mičudová. 

O činnosti neziskové organizace se více dozvíte na adrese www.dilnyjoker.cz.

„Teď řešíme jednu velkou krizi a to je naše auto, které nám pomalu dosluhuje a prostě jsme na něm velmi závislí v tom, že svážíme klienty z celého okresu k nám do služby, aby se k nám vůbec dostali. A to nám pomalu dosluhuje. Takže teď nás čeká jeden velký úkol a to sehnat takový pořádný pěkný milion, bych řekla, na takové nějaké svozové auto. Takže to je trošku to, co nás trápí. Ale jinak myslím si, že naši zaměstnanci i klienti jsou spokojení a že se nám vlastně docela daří, což je úplně super,“ uzavřela Katrin Mičudová.