KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Odstartovala cyklojízda Krásná země (TV Západ)

Etapy letošního již druhého ročníku vedou osmi kraji. Každý z účastníků se může rozhodnout pro libovolnou z nich nebo pro absolvování celé trasy.

„My tu akci jsme zorganizovali proto společně s Kraji, abychom podpořili domácí cestovní ruch. To znamená, aby Češi trávili dovolenou také v České republice, aby nejezdili jenom do Chorvatska a neznali Chorvatsko například lépe než svoji vlastní zemi. Protože si myslíme, že tady tolik krásných zajímavých míst, že stojí za to opravdu se vydat třeba sem do Karlovarského kraje a strávit tady dovolenou,“ popsal ředitel České centrály cestovního ruchu David Gladiš.

Účastníci cyklojízdy si proto v průběhu každé etapy prohlédnou několik turistických zajímavostí regionu, kterým budou právě projíždět.

„Každý den v místě toho cíle je doprovodná akce. Dneska například v Lokti, zítra v Mariánských Lázních, pozítří na přehradě v Hracholuskách. Ale každý den my nepojedeme jenom na kole, každý den vyzkoušíme ještě nějaký jiný dopravní prostředek. Dnes třeba koně, zítra nás povezou v kočáře a to už budeme potřebovat taky. A pozítří například pojedeme po přehradě v parníku,“ přiblížil ředitel. 

Organizátorům cyklistického putování napříč republikou se podařilo pro účast v jednotlivých etapách získat řadu známých osobností. V průběhu jízdy se tak v pelotonu objeví například otec a syn Jančaříkovi nebo sportovní legendy Jiří Raška a Karel Loprais.

„My ty osobnosti do toho se snažíme vtáhnout proto, abychom překonali takové to, že lidé pořád mají pocit, když stráví dovolenou doma v České republice, že to nebude společensky dostatečně na výši. A přitom řada bohatých a slavných lidí tráví dovolenou na Šumavě, v Karlových Varech, Jeseníkách, Beskydech. A my na jejich příkladu chceme ukázat, že se není za co stydět a proč nestrávit dovolenou doma,“ dodal Gladiš. 

Letošní trasa Krásné země měří více než tisíc kilometrů a je rozdělena na dvacet etap. Cílovým místem je Hrčava ležící u česko-slovensko-polské hranice, kam účastníci dorazí 16. července.