OLOMOUCKO

Modrá fólie chrání Hranický zámek: Rekonstrukce potrvá do září

Dvorana Hranického zámku je nyní obklopena modrou fólií, která pokrývá celé tři patra budovy od skleněné střechy až po nádvoří. Arkády kolem dokola jsou zahalené, což vytváří zajímavý vizuální efekt a zároveň slouží praktickým účelům. „Hlavním důvodem je zajištění bezpečnosti, protože i během rekonstrukce bude úřad nadále fungovat. Fólie také pomáhá udržet prach mimo chodby,“ vysvětlil Petr Bakovský, mluvčí radnice v Hranicích.

Rekonstrukce, která zahrnuje výměnu více než dvou set skleněných panelů střechy, nijak nenaruší běžný provoz městského úřadu. „Díky krytým arkádám se můžeme volně pohybovat po úřadě a obsluha návštěvníků nebude omezena,“ doplnil Bakovský. Zámek zůstane pro průchod uzavřen, ale přístup k jednotlivým částem umožní dřevěné desky položené na zemi, po kterých se bude pohybovat speciální pásová plošina.

Petr Jílek, zodpovědný za vedení prací na zámku, uvedl, že plošina je určena především pro historické budovy, jako jsou zámky a hrady. Je lehká a hliníková, což omezuje riziko poškození podlahy. „Pro větší jistotu jsme však umístili roznášecí desky, na kterých budeme pracovat,“ dodal Jílek.

Výměna skleněných panelů je složitější, než by se mohlo zdát. Budova má lichoběžníkový tvar, což znamená, že žádný panel nemá stejný rozměr. „Skla váží přibližně 100 kilogramů každé, což představuje další výzvu,“ přiblížil projekt Jílek.

Úředníci budou pracovat pod modrou fólií minimálně do konce září, kdy by měla rekonstrukce skončit. „Modrá barva vytváří na chodbách zajímavé světelné odstíny. Na začátku to bylo nezvyklé, ale nyní jsme si zvykli a musíme to brát jako součást léta, které bude letos náročnější,' uzavírá s úsměvem mluvčí radnice Petr Bakovský.

Dvorana Hranického zámku bude tedy pro návštěvníky zakryta až do konce září. Zájemci o aktuální informace mohou sledovat Zprávy Českého rozhlasu Olomouc prostřednictvím svých oblíbených podcastových aplikací jako jsou Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.