PLZEŇSKO

Loutková Doubravka u Skupovy Plzně nabídla představení, tvůrčí dílny i tanec

Návštěvníci mohli vidět nejrůznější loutková představení, taneční vystoupení a děti se svými rodiči mohly absolvovat tvůrčí dílny. Program začal už v deset hodin dopoledne a ukončila ho dvě závěrečná představení Divadla Alfa v 21:30. Loutkovou Doubravku podpořil čtvrtý plzeňský obvod, který v letošním roce slaví 100 let od připojení Doubravky a Lobez k Plzni. 

„Jsem rád, že u nás můžeme strávit s loutkovým divadlem celý den. Jako každé dítě z Plzně jsem samozřejmě vyrůstal na Spejblovi a Hurvínkovi, takže loutky jsou moje srdeční záležitost,“ svěřil se starosta Čtyřky Tomáš Soukup. „Loutkovou Doubravku jsme velmi rádi podpořili. Rodiny s dětmi tady mohou strávit velmi příjemný den. Kromě divadelních vystoupení jsou zde i tvořivé dílny, určitě si každý ze zajímavého programu vybere,“ doplňuje místostarosta Ing. Zdeněk Mádr.  

Jako první se divákům představil plzeňský TUTOcirk s pohádkou Hvězdář, Loutkové divadlo Špalíček nabídlo Čertovy nevěsty a Varieté a své vystoupení tady předvedl také folklorní soubor Jiskřička. Divadlo Alfa uvedlo maňáskové představení Pan Kašpar a jeho povedená rodinka. Přijela také korejská Long & Short Company. Diváci shlédli zajímavé představení s provázky. Divadelní spolek LokVar návštěvníky akce pobavil loutkovou rytířskou komedií Aucassin a Nicoletta a závěr patřil pořádajícímu Divadlu Alfa a představením Don Šajn a Johanes Doktor Faust. „Chtěli jsme, aby děti, které třeba dosud nenavštívily Divadlo Alfa měly možnost seznámit se s jeho tvorbou a tvorbou ostatních divadelních souborů,“ říká ředitel Divadla Alfa MgA. Jakub Hora. 

Velký zájem byl v průběhu Loutkové Doubravky také o tvůrčí dílny. Děti měly k dispozici celkem tři. Jedna tvůrčí dílna byla zaměřena na výrobu loutek a dalších předmětů ze dřeva. V dílně Báry Hubené tak děti měly k dispozici nejrůznější vyřezané dřevěné tvary, které finálně opracovaly a z nich mohly vyrobit loutky, meče nebo zvířátka. Druhou možností byla dílna Vládi Sosny, který nabídl workshopy na výrobu loutek z odpadu. Děti tak za pomoci PET lahví, odstřižků látek, nejrůznějších korálků, plastových výrobků, bavlnek, stužek a dalšího materiálu vyrobily loutky, které Vláďa Sosna opatřil vodícím drátkem. Nechyběla také dílna Muzea loutek, kde si mohly i nejmenší děti vyrobit pomocí papírové šablony svoji loutku.