PLZEŇSKO

Kotíkovská, Goethova, Přeučilova. V pondělí startují stavby a dopravní omezení

Provoz linky MHD číslo 27 bude po dobu stavby přerušen. Průjezd Kotíkovskou ulicí bude během stavby možný pouze v jednom směru, a to z centra. Stavba má skončit 20. srpna.

„Provoz v Kotíkovské ulici se v posledních letech zvýšil, což mělo negativní vliv na povrch vozovky. Ta již praská a vyžaduje opravu. Spolu s novým asfaltovým kobercem také rozšíříme zvýšený přechod a upravíme jej pro lepší průjezd autobusů MHD. Po úpravách se také zlepší rozhledové podmínky na některých křižovatkách,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Opravou projde 1,3 kilometru dlouhý úsek Kotíkovské od křížení s ulicí Pod Sylvánem až po křížení s ulicí Vinickou, včetně přiléhajících napojení do postranních ulic.

Stavební práce budou probíhat po etapách vždy v jedné polovině vozovky, druhá zůstane průjezdná směrem z centra města. Pro cestu do města budou muset řidiči použít objízdnou trasu po staré Karlovarské a poté při tramvaji po té nové až ke křížení s ulicí Na Chmelnicích.

Z důvodu rekonstrukce Kotíkovské ulice bude od 1. července do plánovaného dokončení stavebních prací na konci srpna 2024, přerušen provoz linky 27, tedy i obsluha zastávek Nemocnice Privamed, Skautská a Tleskačova touto linkou MHD.

Stavbu, která bude probíhat během července a srpna, bude provádět firma PORR a.s. Správa veřejného statku města Plzně ji vysoutěžila za 7 011 950 korun včetně DPH.

Město opraví povrch vozovky v Goethově ulici

Od 1. června začne oprava dlažby včetně žulových obrubníků v Goethově ulici v centru Plzně. Město také upraví dlážděný přechod pro chodce před budovou Komerční banky. Stavba za 3,5 milionu korun, kterou zajišťuje Správa veřejného statku města Plzně, potrvá do konce září. 

„Předláždění této komunikace nám pomůže také zvýraznit přechod pro chodce na straně u Kopeckého sadů. Nově bude dlažba ze dvou barev kamene, přechod tak bude lépe vidět a bude bezpečnější. V Plzni často používanou štěnovickou žulu doplní kompozitní kámen COMCON bílé barvy,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí a dodal: „V souvislosti s rekonstrukcí tramvajové trati ve Zbrojnické ulici se od 1. července uzavírá přejezd z náměstí Republiky do Františkánské ulice, čímž dojde ke zkrácení autobusových linek 20, 33 a 40, které do Goethovy ulice nebudou zajíždět. Toho jsme využili pro výběr termínu opravy Goethovy ulice. Během stavby odkloníme už jen trolejbusové linky číslo 13 a 14 na Anglické nábřeží.“

Dlažba vozovky je teď zvlněná s vyjetými kolejemi, spáry mezi kameny se proto zvětšují. „Musíme zpevnit podkladovou vrstvu, vyrovnat ji, srovnat obrubníky a znovu předláždit. Vzhledem k tomu, že jde o stavbu v centru města, zvolili jsme prázdninový termín, kdy je v centru města nižší provoz,“ sdělil Radek Zeman z oddělení techniků komunikací Správy veřejného statku města Plzně, který má stavbu na starosti. 

Tato místní komunikace slouží pouze průjezdu a zastavování vozidel MHD a k obsluze objektů a nemovitostí. Během opravy bude uzavřena a řidiči budou jezdit přes Anglické nábřeží.

Zastávky trolejbusů MHD číslo 13 a 14 Goethova budou zrušeny. Cestující budou ve směru do centra odbaveni v náhradní zastávce Prokopova v ulici Prokopova. Obě linky budou jezdit odklonem přes Anglické nábřeží podle výlukových jízdních řádů. Navážou tak na odklon linek v souvislosti s opravou tramvajové trati ve Zbrojnické (více zde).

Stavbu bude provádět firma STRABAG a.s. Správa veřejného statku města Plzně ji vysoutěžila za 4 352 149 korun včetně DPH.

Zastávky MHD v Plzni-Liticích budou komfortnější a bezpečnější

Správa veřejného statku města Plzně zahájí v pondělí 1. července výstavbu nových nástupišť zastávky Přeučilova na autobusové lince MHD číslo 21 na Klatovské ulici v Plzni-Liticích. Současně bude položen nový asfaltový povrch na části dotčené komunikace. Autobusová linka číslo 21 bude po dobu stavby odkloněna a bude zastavovat provizorně v ulici Řepné. Stavba má skončit do konce srpna.

„Zastávka Přeučilova, kde chceme vybudovat nová osmnáct metrů dlouhá nástupiště, je v kopci, a navíc blízko školy. Cestující zde vystupují na nezpevněné štěrkové plochy, navíc v místě někdy parkují vozidla. Vybudováním nových nástupišť usnadníme nastupování hlavně seniorům a rodičům s kočárky. Plocha nástupišť bude totiž výše. Vzniknou tu také přístupové chodníky pro pěší,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Celou rekonstrukci vítám především proto že se zde zvýší bezpečnost. Zastávky Přeučilova byly ve špatném stavu, stejně tak jejich okolí. Při větším počtu nastupujících nemohl vjet celý autobus do zastávek, aniž by neomezil cestující, kteří se chystali nastoupit, nebo naopak neomezil provoz na silnici. Obrovským přínosem pro nás bude vybudování chodníku podél Klatovské do lokality Na Výhledech. V těchto místech se vzhledem k současnému stavu a zaparkovaným vozidlům pohybují chodci v komunikaci, což je velice nebezpečné. Úpravou zastávek se výrazně zpomalí doprava v této části Litic a zvýší se bezpečnost. Proto rekonstrukci vítám. Nedávno umístěné zařízení na měření rychlosti na některé řidiče bohužel nezabralo. Auta dosahují zde na vjezdu a výjezdu z obce vysokých rychlostí. Vítám také osvětlený přechod, který zvýší bezpečnost dětí a všech chodců pohybujících se přes komunikaci v těchto místech hlavně v zimě,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň-Litice Michal Hausner a dodal: „Celkově přinese rekonstrukce ve výsledku samozřejmě také vizuálně příjemnější prostředí v této části obce a sníží prašnost.“

 „Stávající stav neodpovídá požadavkům na bezbariérovost a přístup pěších na zastávku, proto jsme navrhli úpravu celého prostoru zastávek včetně nástupišť a přilehlé komunikace,“ uvedl vedoucí Úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně Ondřej Vohradský. Zastávky v jízdních pruzích budou nově z prefabrikovaných železobetonových panelů se středovým dělícím ostrůvkem. K nástupištím budou doplněny přístupové chodníky se zachováním přechodu pro chodce, který bude nově osvětlen. Součástí stavby jsou také čtyři nové uliční vpusti pro odvodnění rekonstruovaného úseku.

Práce budou prováděny za úplné uzavírky Klatovské ulice v severní části Litic. Z tohoto důvodu bude automobilová doprava i linka MHD číslo 21 vedena mezi zastávkami Tyršův sad a Litice po dálničním přivaděči silnice I/27 a Řepnou ulicí. V termínu od 1. července do konce srpna 2024, kdy bude probíhat rekonstrukce zastávek linky 21 Přeučilova, budou zastávky Višňovka a Přeučilova zrušeny bez náhrady. Zastávky Náves Litice budou přeloženy do Řepné ulice, přibližně 40 metrů od křižovatky s Klatovskou ulicí. Vzhledem k prodloužení trasy a jízdních dob nemůže dopravní podnik plně zajistit přestupy mezi linkou 21 a dalšími linkami MHD v oblasti Bor.