PLZEŇSKO

Na Špičák se po třech letech vrací mezinárodní závody v downhillu

Největší horský areál v Plzeňském kraji – Ski&Bike Špičák, bude ve dnech 5.-7. července 2024 místem, kde se pojede v pořadí 4.závod šestidílné série iXS Downhill Cupu (II. kategorie UCI – Mezinárodní cyklisté unie), kde mohou startovat i jezdci ve licence. Předchozích 10 ročníků ve sjezdu, které se na Špičáku do roku 2021 jelo (jako iXS European Downhill Cup), patřilo pouze jezdcům s licencí.

„Ve startovní listině se registrovalo téměř 300 bikerů z 18 zemí světa, kteří pojedou v celkem 14 ženských a mužských kategoriích - juniorských, elitních i masters. Předpokládám, že další jezdci se do závodu dodatečně přihlásí ještě před začátkem sobotní kvalifikace,“ říká Jan Kasík ze Ski&Bike špičák.

Absolutní převahu mezi startujícími má sousední Německo – zhruba 2/3 účastníků, což je pochopitelné, neboť tato downhill série se dlouhá léta předtím jezdila jako Německý pohár. Domácích Čechů pojede 16. V kategorii Elite muži Daniel Fabok a Filip Jech. V Elite žen pak Jana Richterová, které budou držet palce i kolegové ze spolupořádajícího špičáckého areálu. Přes léto tady pracuje jako instruktorka ve zdejší bikové škole Gravity Academy. Své umění při sjezdu z vrcholu 1202 metrů vysokého Špičáku předvedou i bikeři ze zámoří - konkrétně USA, Austrálie a Nového Zélandu.

A jaká trať na bikery čeká? Všechny závody se zde historicky jely na 1750 metrů dlouhé „Struggle“, s převýšením 320 metrů, a letošek nebude výjimkou. „Struggle od konání posledních závodů prošel větší rekonstrukcí. Je rychlejší, nabízí více skoků, což bude určitě jezdecky i divácky atraktivnější,“ uvádí Jan Kasík. Při špičáckém sjezdu se střídají lesní úseky se sjezdovkami s vloženými dřevěnými skoky, přičemž ten poslední jezdce čeká přímo v cílové rovince. Povrch závodní trati tvoří hlína, kamení a kořeny.

Představení jednotlivých kategorii, v nichž se špičácký iXS Downhill Cup o víkendu pojede. Již zmíněné Elite mužů a žen, nejmladší Rookies U 15 (celkem zatím 17 přihlášených včetně jednoho Čecha – Radomíra Váchy). Dále kategorie U17 a U19 (dívky a chlapci, zvlášť pojedou jezdci s licencí a bez ní) a Open kategorie pro muže a ženy (bez licence). A konečně 4 kategorie Masters (Open pro muže i ženy bez licence, Pro Masters - muži s licencí – všichni narození 1989 a starší, a věkově nejstarší muži Open Masters 2 - narození v roce 1979 a starší). Vyhlášeno bude celkem 42 účastníků, kteří se umístí na prvních třech místech. Ve hře jsou „prize money“ v celkové výši 2000 Eur.

Program víkendových závodů - v pátek 5.7. dopoledne prohlídka trati pro jezdce, odpolední tréninkové jízdy. V sobotu 6.7. tréninkové jízdy a od 13,30 hodin kvalifikace. V neděli 7.7. finálové jízdy od 11,30 hodin.

Série iXS Downhill Cupu pokračuje po klání na Špičáku v půli srpna v německém Ilmenau a vyvrcholí šestým dílem ve Švýcarsku (Bellwald) na začátku října. Právě Bellwald a Špičák jsou jedinými dvěma zahraničními areály, kde se tyto závody jedou, zbylé čtyři pořádají německá horská střediska.

Víkendový provoz v areálu Ski&Bike Špičák není během iXS Downhill Cupu pro veřejnost omezen. Lanovka bude přepravovat k rozhledně nebo i přiblíží k atraktivním diváckým místům závodní trati (hlavně skokům) všechny turisty i nezávodící cyklisty či bikery. Další tratě ve zdejším bikaparku budou normálně otevřené. Divácké vstupné na závody se neplatí.