OLOMOUCKO

Přemyslovci znovu naživu. Digitální tváře a pohřební schrány v Olomouci

Arcidiecézní muzeum Olomouc dnes otevírá jedinečnou výstavu s názvem 'Pochováni byli uprostřed chrámu,' která představuje výsledky výzkumu včetně fascinujících vizualizací obličeje některých členů vládnoucího rodu Přemyslovců. Návštěvníci budou mít možnost tuto nezvyklou expozici zhlédnout po celé léto.

Jiří Šindelář ze sdružení Naše historie vysvětlil, že pomocí metody vícejemkové fotogrammetrie se podařilo vytvořit digitální modely lebek těchto historických postav. 'Jde o rekonstrukce tváří kněžny Eufemie, kněžny Durancie a jednoho ze synů Oty III.,' upřesnil geoinformatik s tím, že spolupráce s brazilským specialistou Cicerem Moraesem umožnila realisticky doplnit svalstvo a měkké tkáně.

Identifikace jednotlivých Přemyslovců se opírá o kombinaci různých analýz a písemných pramenů. Radiouhlíková data rozdělila ostatky do dvou skupin. První skupina zahrnuje ostatky mužů a žen z konce 10. a počátku 11. století, dalších z 2. čtvrtiny 11. do poloviny 12. století. Archeolog Jan Frolík přiblížil, že analýza DNA ukázala sourozenecké vztahy mezi objevenými ostatky, čímž bylo možné přesněji určit, komu jednotlivé pozůstatky patří.

Ačkoli samotné ostatky nebudou na výstavě přítomny, návštěvníci mohou obdivovat dvě pohřební schrány z roku 1718, kdy bylo přemyslovské mauzoleum naposledy rekonstruováno. 'Schrány vykazovaly známky násilného vniknutí, byla vylomena zámky a poškozena barevná vrstva vnitřní malované schrány vlivem vlhkosti,' popsala kurátorka Simona Jemelková. Restaurátoři tedy provedli komplexní opravy, aby navrátili schránám původní lesk.

Během léta nabídne Arcidiecézní muzeum komentované prohlídky výstavy a připravilo i katalog, který podrobně představí výsledky bádání. 'Plánujeme další odborný výzkum, který se tentokrát zaměří na zkoumání pohřbů olomouckých Přemyslovců v olomoucké katedrále,' odhalila plány Simona Jemelková.

Výstava 'Pochováni byli uprostřed chrámu' nabízí nejen obdivuhodně restaurované pohřební schrány, ale i počítačové modely obličejů některých členů vládnoucího rodu, což návštěvníkům umožní nahlédnout do historie rodiny, která měla zásadní vliv na vývoj města Olomouce.

Tato unikátní expozice, jejíž koncept vytvořili Simona Jemelková a Jiří Šindelář, bude přístupná veřejnosti od 13. června do 25. srpna 2024, kdy se návštěvníci mohou seznámit s životy a osudy významných historických osobností, které zanechaly nesmazatelnou stopu v dějinách naší země.