PLZEŇSKO

Startuje Olympiáda dětí a mládeže, kraj reprezentuje 253 sportovců

Plzeňský kraj, který bude pořadatelem zimních her v roce 2027, vysílá na tradiční sportovní událost 253 sportovců, kteří budou závodit ve 20 disciplínách. Mezi krajskými sportovními nadějemi je také dvojnásobný stříbrný medailista z ME v paraplavání David Kratochvíl. Vlajkonošem výpravy Plzeňského kraje bude triatlonista Jan Řehula, držitel bronzové medaile z olympiády v Sydney 2000. 

Velkolepý start Her XI. letní olympiády dětí a mládeže, kterým se v tomto roce neoficiálně říká „Malá Paříž“, proběhne na budějovické náplavce. „Program zahájení zahrnuje přesně to, co známe z klasických olympijských her. Je to nástup krajských výprav s vlajkonoši, vztyčení vlajky a samozřejmě zapálení olympijského ohně a konečně medailové ceremoniály spojené se zajímavým programem. Všechny tyto aspekty her přináší mladým sportovcům ochutnávku skutečné olympijské atmosféry. A mnozí na to velmi rádi vzpomínají,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Celkem se letošních her účastní 3 395 sportovců, čeká je 78 disciplín ve dvacítce sportů. Zastoupení mezi sporty má v tomto ročníku např. orientační běh nebo paraplavání. Po Olomouckém kraji v roce 2022 přebírá štafetu her Jihočeský kraj, kde kromě Českých Budějovic budou mladí sportovci zápolit také v Táboře a Hluboké nad Vltavou. Připraveno je celkem 27 sportovišť. V letošních hrách vzplane zcela nová, unikátní pochodeň, kterou navrhl a vyrobil Filip Tomášek, student uměleckého kovářství na Akademii Světlá nad Sázavou. Cenné kovy, o které budou mladí sportovci soupeřit, navrhla studentka Střední uměleckoprůmyslové školy Bechyně Klára Kochová. Tvarem připomínají míč, pěti listy v první vrstvě pak odkazují na Rožmberskou pětilistou růži – symbol historie jižních Čech -  a nesou barvy loga Jihočeského kraje.

„Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Olympiáda je otevřená dětem a mládeži ve věku od 12 do 16 let, v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Cílem této velkolepé sportovní akce je nejen podpořit sportovní talent a fair play, ale také rozvíjet týmovou spolupráci, vytrvalost a zdravý životní styl mezi mladými lidmi. Věřím, že i Plzeňský kraj v duchu fair play přispěje výkony našich sportovců k vysoké kvalitě letošních her,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Plzeňský kraj bude hostit zimní hry

Pořadatelem Olympiády dětí a mládeže v roce 2027 bude Plzeňský kraj. Hry XII. zimní olympiády dětí a mládeže se uskuteční od 24. do 28. ledna 2027. Hlavní centrum her bude v horských střediscích Železná Ruda a Špičák, kde proběhnou lyžařské soutěže v alpských disciplínách a snowboarding, biatlon se uskuteční v biatlonovém centru Hohenzollern na německé straně Šumavy. Další soutěže budou probíhat v Nýrsku, Klatovech, Sušici a Domažlicích.