BRNĚNSKO

Znojemský otec volá po nahlášení útoků na městskou policii

Znojmo - Pavel Vrána, otec desetiletého Martina, který byl podle jeho slov napaden skupinkou romských dětí, vyzývá veřejnost k řešení podobných případů pomocí oznámení na městské policii nebo na podatelně města. „Čím více případů, tím lépe. Příště to může být vaše dítě!“, zdůrazňuje ve svém emotivním příspěvku na Facebooku, který rozvířil diskuzi mezi místními obyvateli a politiky. V příspěvku podrobně popsal incident, který se stal na místní plovárně Louka.

Podle Vrány byl jeho syn napaden skupinkou romských dětí ve věku zhruba deset až čtrnáct let, které na něj nejprve plivaly a poté se ho pokusily potopit pod vodu. „Jeden z nich ho držel kolem krku, zatímco další tři se mu snažili potopit hlavu pod vodu. Když se syn vynořil, začal volat o pomoc a skupinka romských dětí utekla,“ uvedl Vrána, který dodal, že jeho syn má po incidentu pohmožděný krk a bolesti zad.

Strážníci potvrdili, že incident vyšetřují a prověřují kamerové záznamy. „Informace na sociálních sítích jsou zřejmě zveličené, proto důkladně prošetřujeme, co se tam skutečně stalo,“ uvedl zástupce ředitele Jiří Novák.

Starostka města Ivana Solařová (ANO) se situací zabývá osobně a je v kontaktu s otcem napadeného chlapce. „Prohlédli jsme si kamerové záznamy a shromažďujeme výpovědi svědků. Jakmile bude situace prošetřena, informujeme o závěrech,“ uvedla Solařová.

Bezpečnostní rada města se rozhodla do ulic znovu nasadit společné hlídky městské a republikové policie. „Chceme tímto krokem přispět k udržení pořádku a zvýšit pocit bezpečí během letní sezony,“ doplnila starostka.

Bývalý starosta Znojma Jakub Malačka (Naše Znojmo) však kritizuje současný postup města. Podle něj je třeba více empatie a konkrétních opatření. Navrhuje setkání s občany za účelem zmapování, jak byla podobná situace řešena jinde, a prezentaci výsledků na zastupitelstvu.

Malačka také upozornil na opatření, která navrhoval během svého mandátu – zavedení bezdoplatkových zón, uplatnění principu „třikrát a dost“ a změny vyhlášky v parcích. „Byl jsem v Mostě, kde řešili žaloby na vlastníky nemovitostí, jejichž nájemníci se nechovali slušně,“ uvedl a dodal, že současná opatření nejsou dostatečná.

Starostka Solařová reagovala, že například bezdoplatkové zóny nebyly schváleny nadřízenými orgány a spolupráce s policií je na srovnatelné úrovni s jinými městy. „Bohužel se nám nedaří získat další strážníky i přes náborovou kampaň,“ přiznala a dodala, že opozice nepodpořila navýšení finančních prostředků pro podporu strážníků.

Malačka naopak tvrdí, že nehlasoval pro navýšení prostředků, protože tento návrh byl součástí balíku dalších opatření, s nimiž nesouhlasil vzhledem k hospodaření města.