VYSOČINA

Velkopařezitý rybník má čistou vodu

Hygienici z Krajské hygienické stanice provedli odběr vzorků vody u Velkopařezitého rybníka. Kromě laboratorního rozboru posuzovali také viditelnost a celkový stav rybníka. Kontrola přinesla pozitivní výsledky, což není u této vodní plochy překvapivé, neboť se většinou vyznačuje dobrou kvalitou vody.

Hygienici své hodnocení zakládají na dvou základních faktorech – přírodním a lidském znečištění. Přírodní znečištění zahrnuje například nánosy listů, řas nebo uhynulých ryb. Lidský faktor je pak spojen s odpadky v okolí vodní plochy či přímo v ní. Tentokrát hygienici při kontrole nezaznamenali žádné problémy způsobené lidskou činností.

Výsledky laboratorního rozboru očekává Krajská hygienická stanice na konci týdne. Zpravidla jsou tyto výsledky zveřejňovány na jejím webu během čtvrtka, nejpozději v pátek.

Hygienici plánují rozsáhlé odběry ve všech 16 vybraných rybnících každých 14 dní. V případě, že se objeví nějaké problémy, dochází k následné kontrole dané lokality po týdnu. V loňském roce se například musely kvůli masivnímu výskytu sinic omezit vodní aktivity v nádrži Sedlice a rybníce Kachlička. Výskyt sinic či chlorofylu ovlivňuje hlavně počasí.

O aktuální kvalitě vody informují hygienici prostřednictvím webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).