VYSOČINA

V Jihlavě vzniká východní obchvat s mosty za 600 milionů

Projekt tří a půl kilometrového obchvatu v jeho východní větvi počítá i se stavbou dvou mostů a také s podjezdem pro pěší a cyklisty do městské části Kosov, kterou ve spolupráci s Krajem Vysočina zajišťuje město Jihlava. „Na východní větvi už probíhají zcela zásadní zemní práce, skrývka ornice, přípravy vyztužených náspů, pokračovat budeme založením a stavbou mostů, čekají nás i přeložky. Dva mosty v délce 47 a 49 metrů stavíme přes meliorační potoky,“ popisuje novou stavbu Miroslav Houška, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy. Stavba východní části obchvatu Jihlavy by měla být hotová do podzimu 2025.

Části jihovýchodního obchvatu Jihlavy

Jihovýchodní obchvat Jihlavy - část JIH

V tomto případě mluvíme o 2,4 km dlouhé jihlavské spojce na Třebíč a Znojmo. Kraj za ni zaplatí více než 600 miliónů korun s tím, že zhruba polovinu nákladů pomůže uhradit evropská unie. Dotace byla vyčerpána. Na této silniční větvi jsme postavili 6 nových mostů a u Pístova protihlukovou stěnu. Dokončení této části je plánováno na podzim letošního roku.

Jihovýchodní obchvat Jihlavy VÝCHOD

3,5 km dlouhý úsek obchvatu, který propojí komunikace II/405 směr Třebíč s páteřní silnicí II/602 směr Žďár na Sázavou, Velké Meziříčí směr D1. Provoz přirozeně naváže na obchvat Velkého Beranova. Projekt počítá se 2 mosty přes meliorační potoky. Využita bude technologie přepjaté železobetonové konstrukce.

Na obě větve Jihovýchodního obchvatu Jihlavy se Kraji Vysočina podařilo získat nezanedbatelné dotace z EU a SFDI.

„Vedle jihovýchodního obchvatu Jihlavy Kraj Vysočina připravuje do několika týdnů zahájení také obchvatu Brtnice. I tato stavba je klíčová pro návoz materiálu k Dukovanům a Kraj Vysočina na ni získal státní dotaci. Předpokládaná cena téměř 4kilometrového obchvatu je cca 700 miliónů korun,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.