PLZEŇSKO

Umělecké ceny města Plzně patří výtvarníkům, grafikům a galerii

„Do síně slávy vstoupí sochařka a medailérka Miroslava Nová, která už mnoho desítek let patří k pozoruhodným osobnostem výtvarné scény. Od počátku 70. let minulého století až do současnosti uspořádala početnou řadu samostatných i kolektivních výstav, podílela se na architektonických realizacích i tvorbě plastik pro veřejný prostor. Její dílo mohli lidé vidět například na výstavě, kterou na přelomu roku pořádala Galerie města Plzně. Je zastoupena ve sbírkách mnoha galerií a také v Artotéce města Plzně. Velmi důležitá a významná je také její pedagogická činnost. Získává tedy Uměleckou cenu města Plzně za celoživotní dílo,“ představila první z oceněných radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. 

Umělecká cena města Plzně pro umělce do 30 let pak bude patřit Dayaně Grigoryan za grafické a technické zpracování knihy Prolínání, kterou připravila k 25. výročí založení Hospice sv. Lazara v Plzni. Publikace poskytuje citlivý a informovaný pohled na hospicovou péči a její význam.

Ditta Jiřičková pak získává Uměleckou cenu města Plzně pro umělce nad 30 let. Je vedoucí ateliéru Grafický design a digitální media na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni a odbornou porotu zaujala dvěma svými projekty, které vytvořila společně se studenty. První z nich Santini Immoralis byl instalován ve významných stavbách barokního architekta Jana Blažeje Santiniho v Sedlci, Kladrubech a v Mariánské Týnici. Druhý s názvem Second Servis aneb Co zbyde pod slupkou nostalgie? Se věnoval reinterpretaci dekoru porcelánových hrnků z 60. a 70. let minulého století a vzbudil zájem laické i odborné veřejnosti.

Cena za významnou kulturní událost roku pak patří Západočeské galerii v Plzni za výstavu Zlaté časy. Umění doby fin de siecle ze sbírek Západočeské galerie v Plzni. Díky této výstavě mohli návštěvníci galerie vidět mimořádně kvalitní a cennou sbírku konce 19. a začátku 20. století, kterou tato galerie spravuje.

Umělecká cena města Plzně je udělována od roku 2013. Kulturní organizace i veřejnost mohou posílat své návrhy, z nichž pak vybírá odborná porota. Její návrh pak schvalují zastupitelé města Plzně. Slavnostní vyhlášení se koná v září v Měšťanské besedě.