BUDĚJOVICKO

Touškov vře kvůli solární elektrárně. Referendum na obzoru

V malebné jihočeské vesničce Touškov se rozhořela ostrá debata o plánované výstavbě solární elektrárny. Obyvatelé, mezi nimi i Karel Pokorný, si stěžují, že panely zdevastují klid a krásu jejich vesnice a sníží hodnotu jejich nemovitostí. 'V první řadě je to odpornost,' uvedl Pokorný. 'A za druhé nás to svým způsobem okrade, samozřejmě klesne cena nemovitostí.'

Společnost IB Vogt již dvakrát jednala s vedením Mirovic, přičemž na květnovém setkání byly předloženy dva návrhy. První možností je 27 hektarová elektrárna s roční kompenzací kolem 500 tisíc korun a počáteční platbou 1,5 milionu. Druhá možnost zahrnuje rozlohu 47 hektarů a kompenzaci 1,25 milionu korun ročně, jak uvedl nezávislý starosta Josef Vejšický.

Proti výstavbě se staví nejenom obyvatelé Touškova, ale i vedení Mirovic. Starosta Vejšický zdůrazňuje, že plánovaná solární farma by mohla negativně ovlivnit cenu a zájem o nové parcely pro bydlení, které se chystají v Touškově. 'Snažíme se směřovat k variantě, která je co nejdále od obce a v co nejmenším rozsahu,' uvedl.

Podle Radomíra Šafránka, iniciátora petice a majitele nemovitosti v Touškově, není přijatelná ani redukovaná varianta. 'Obce to vidět nebude, ale občané z Řeteče budou postiženi stejně. Firma tvrdí, že panely budou na katastru Touškova a od Řetče vzdálené 700 metrů, ale přesto na ně bude vidět,' dodal Šafránek.

Zástupce IB Vogt, Pavel Sajner, uvedl pro Český rozhlas, že společnost plánuje uspořádat setkání s místními obyvateli, kde představí finální podobu projektu a benefity s ním spojené.

Podle starosty Vejšického se Mirovice chystají po předložení konečného návrhu společnosti IB Vogt vyhlásit referendum, aby o osudu fotovoltaické elektrárny rozhodli sami obyvatelé.