PLZEŇSKO

Tatra sestavená studenty bude jezdit krajem

Řidiči tak budou moci tento unikátní vůz potkávat na silnicích Plzeňského kraje. Cena vozu dosáhla téměř 4,9 mil. Kč, financování projektu se potřetí zhostil Plzeňský kraj.

Tatra Phoenix byla postavena osmičlenným týmem složeným ze čtyř žáků SPŠD Plzeň, dvou žáků SŠ Kralovice a dvojice žáků SŠ Rokycany, pod vedením tří učitelů odborného výcviku a za dohledu oborníků z Kopřivnice. „Vyškolení žáci oboru Mechanik opravář motorových vozidel a Autotronik zvládli vůz postavit z přivezené stavebnice během pouhých pěti montážních dnů. Po technickém doladění v přímo Kopřivnici byl v Kobitu Jičín vůz osazen nástavbou. Hotový sypač je dnes a zítra k vidění na plzeňském náměstí Republiky,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který se svým náměstkem Pavlem Čížkem oficiálně předal klíče od vozu zástupcům Správy a údržby silnic Plzeňského kraje v rámci interaktivní vzdělávací show #JETOTU 2024. 

Plzeňský kraj se zapojil do unikátního projektu Tatra do škol již potřetí. „Jde o jedinečný projekt středních škol a společnosti Tatra Trucks a. s. v oblasti technického vzdělávání, který nemá obdobu v celé České republice. Kopřivnická automobilka chce projektem pozitivně motivovat ty mladé lidi, kteří uvažují o studiu techniky nebo se již technickým oborům věnují,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Podstatou projektu je spolupráce mezi automobilkou, jednotlivými kraji a školami vyučujícími obory se zaměřením na automobilitu. „Pro studenty je to skvělá příležitost, jak si v rámci studia v praxi zkusit sestavit takovou „vlastní“ Tatru, která je následně uvedena do běžného provozu. A sama praxe je pak umocněna skvělým pocitem, že výsledek své práce mohou vidět brázdit krajské silnice,“ doplňuje Rudolf Špoták.

„Třetí Tatra z dílny studentů bude jezdit na Sušicku. Předchozí využíváme pro oblast Železnorudska a první studentský vůz jezdí přímo v Plzni. Jsme velmi rádi, že právě naše organizace může využívat tyto originální vozy a tím i podpořit motivaci dalších mladých lidí zapojit se do technických oborů,“ říká technický ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Radek Šíma.

V roce 2022 byla dokončena druhá Tatra Phoenix v rámci tohoto projektu. Osazený sypač, který financoval Plzeňský kraj částkou 2,5 mil. Kč, začal jezdit pro SÚS PK na Železnorudsku. V roce 2021 byl dokončen tehdy první vůz Tatra Phoenix, který jezdí v Plzni. Plzeňský kraj financoval sypač částkou 2,4 mil. Kč, Správa a údržba silnic Plzeňského kraje pak dofinancovala osazení technickým vybavením ve výši 1,3 mil. Kč.