ÚSTECKO

Starosta Rostislav Lariš pod palbou - ostrá slova na adresu lázní

Starosta obce Rostislav Lariš čelí ostré kritice ze strany místních i médií po svém vyjádření, které vydal bezprostředně po referendu o výstavbě větrného parku. Kritiku vzbudil zejména tím, že napadl místní lázně, které jsou největším zaměstnavatelem v obci. 'Zarazilo mě, že místo toho, aby byl pyšný na občany, kteří si dokázali prosadit referendum, začal napadat lázně. To je pro mě opravdu šokující,' uvedla Kateřina Dbalá, jedna z iniciátorek referenda.

Lariš ve své tiskové zprávě uvedl, že je smutné, že lázně Mšené a.s. neprojevily zájem o spolupráci s investory do větrných elektráren. Starosta zároveň kritizoval lázně za spojení s lidmi, kteří strašili občany tornády, větrnými smrštěmi, hlukem a dalšími hrozbami. Podle něj obec Mšené-lázně vždy podporovala lázně a vybírala nejnižší poplatek z pobytu mezi všemi lázeňskými městy v republice.

Vyjádření starosty vzbudilo řadu kritických reakcí nejen mezi místními obyvateli, ale i na sociálních sítích. Uživatelka Alena Sargsyan označila jeho prohlášení za arogantní a pomstychtivé. Další uživatel Roman Wellosi kritizoval obec za její postoj vůči lázním a označil ji za zpátečnickou.

Předseda představenstva a ředitel společnosti Lázně Mšené, František Och, zdůraznil, že nikdy nikoho nenaváděl k ničemu jinému než k získávání informací a účasti ve volbách a referendu. Podle něj není žádná přímá souvislost mezi výsledkem referenda a společností Lázně Mšené.

Starosta Lariš po několika dnech od referenda začal mluvit umírněněji a uvádí, že obec zatím nehodlá měnit poplatek pro lázeňské hosty a po jednání rady obce také uvedl, že nedochází k žádné změně ve vztahu k lázním.

Proti výstavbě větrného parku se místní obyvatelé ve referendu jednoznačně postavili, ale jejich nadšení z výsledku trvalo jen krátce. 'Obyvatelé jsou na sebe pyšní a ulevilo se jim,' říká Kateřina Dbalá. Nicméně upozorňuje, že starosta uvedl, že referendum platí jen dva roky, což znamená, že by se v roce 2026 mohli opět bránit výstavbě větrníků.

Lariš naznačil, že za dva roky by mohl být postoj občanů jiný, zvláště pokud nedaleko v katastru středočeských Jarpic vyrostou větrníky. 'Naši občané tak získají zkušenost z vedlejší obce a budou se moci seznámit s tím, jak to funguje v praxi,' uvedl starosta.