OLOMOUCKO

Soudní proces o zavřených stavidlech: Povodeň zpustošila Brodek

V souvislosti s ničivými povodněmi, které zasáhly Brodek u Přerova v říjnu 2020, se před Okresním soudem v Přerově zpovídají obžalovaní z obecného ohrožení z nedbalosti. O hrozících trestech informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová, přičemž soud jim může udělit trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let, nebo je potrestat pokutou. Celková škoda způsobená povodněmi byla vyčíslena na necelých 13,9 milionu korun.

Ačkoliv byla oblast zasažena velkou vodou již před třemi lety, obžaloba byla podána teprve před rokem. Vyšetřovací orgány si totiž vyžádaly čas na vyslechnutí desítek postižených a svědků. Při vyšetřování byly rovněž zajištěny četné důkazní materiály a zpracováno několik posudků odborníků z oblasti vodního hospodářství.

Povodně, které způsobily rozsáhlé škody v Brodku a okolních obcích, byly vyvolány vydatnými dešti, které zasáhly oblast v polovině října. Vodní hladina Olešnice dosáhla třetího povodňového stupně, přičemž v jednom momentě vystoupala na tři metry, což je více než dvojnásobek běžného stavu. Přírodní živel ohrozil více než sedm desítek domů, z nichž přibližně ve dvaceti voda pronikla až do obytných částí. Zachránci tehdy evakuovali tři osoby.

Obyvatelé postižené oblasti se pokoušeli ochránit svůj majetek pomocí pytlů s pískem a dalších zátarasů, zasahovalo celkem patnáct jednotek hasičů. Krátce po povodni zasáhly zástupce obce podezření, že povodeň mohla být způsobena lidskou chybou. Podle jejich slov se voda do ulic přihnala z polí, kam se vlila z nápustí elektrárny blízko mlýna. Tři stavidla, která měla regulovat přítok, zůstala zavřená. Tuto verzi potvrdilo i policejní vyšetřování.