KARLOVARSKO

Sokolov: Staré náměstí má novou stromovou alej (TV Západ)

„Řešili jsme - zpřístupníme náměstí, budou tady zase jezdit autobusy, budou tady jezdit vozidla? Rozhodli jsme se nakonec, že ne. Necháme to místo, které bude sloužit k odpočinku. Chceme to, aby to bylo místo, kam si přijdete dát dobré pivo, dobrou kávu, kde se budou lidé potkávat. A stromy tady vytvoří novou atmosféru, nové klima. A jde nám o to, aby nám tady bylo všem příjemně,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis.

„Alej, kterou dnes otvíráme slavnostně, a které přeji samozřejmě všechno nejlepší., je za poslední roky v Sokolově již třetí alejí. První alej, ta vznikla na Vítězné, je to tzv. stromokruh a zaplať pánbůh, daří se mu dobře. Druhá alej je Studentská alej také na Vítězné hned nad tím a zatím vidím, že všechny stromy také rostou ku prospěchu a k naší radosti. A toto je třetí alej tady v Sokolově za poslední dva tři roky,“ připomněl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Při výsadbě 17 vzrostlejších javorů babyka se pro kořenové systémy využilo obrovské množství zeminy, okolo 1200 metrů krychlových, aby stromy měly prostor pro úspěšný růst. 

„Je tam vlastně složitější technologie těch prokořenitelných buněk, které prostě v tom zadlážděném prostoru jsou důležité pro vývoj těch stromů. A o to to bylo složitější. Není to obyčejná výsadba stromů,“ řekl během otevření projektant řešení Tomáš Princ.

„Opravdu bych chtěl poděkovat mým lidem, protože to zvládli tak, jak jsem zadal, tak i přes mírné komplikace na začátku, kdy jsme se učili kopat rovné díry a kdy jsme našli kabely, které tam neměly nikdy být apod., tak jsme to zvládli a jsem za to rád,“ dodal ředitel společnosti SOTES Tomáš Najvar.

Ozelenění náměstí by mělo přispět k dalšímu vylepšení především v horkých letních měsících spolu s částečně instalovaným vodním prvkem ve formě chladivé mlhy, který ještě bude doplněn. 

Během slavnostního odpoledne zahrála kapela Flamingo.