PLZEŇSKO

Skupova Plzeň zve na víkend plný loutek a zábavy. I do parku

Víkend přinese také další soutěžní představení českých a slovenských profesionálních loutkářů, vítězové Cen Skupovy Plzně budou vyhlášeni v neděli odpoledne v Divadle ALFA. Doprovodný program nabídne mimo jiné unikátní loutkářská vystoupení exotických souborů z Koreje, Indonésie nebo Tchaj-wanu. 

Loutková Doubravka u Skupovy Plzně startuje v Habrmannově parku už v 10 hodin dopoledne novocirkusovým představením Hvězdář. V průběhu dne budou k vidění Čertovy nevěsty a Varieté Loutkového divadla Špalíček, maňásková „rakvičkárna“ Pan Kašpar a jeho povedená rodinka Divadla ALFA, zábavné korejské představení A Show With Strings, rytířská komedie Aucassin a Nicoletta divadla LokVar, Perníková chaloupka od TEArTR Rajdo a hry českých lidových loutkářů Don Šajn a Johanes Doktor Faust Divadla ALFA. Diváci se mohou těšit i na tak trochu jinou telefonní budku loutkářky Valerie Meiss, folklórní soubor Jiskřička Plzeň a taneční představení Loutkář v podání ZUŠ Trnka. Připraveny jsou tři tvůrčí dílny, hry a soutěže. 

Ve 12:35 přivítají diváky starosta MO Plzeň 4 Tomáš Soukup a místostarosta Ing. Zdeněk Mádr společně s ředitelem Divadla ALFA Jakubem Horou. „Od malička jsem velkým fanouškem loutkového divadla a jako každé plzeňské dítě jsem vyrůstal na Spejblovi a Hurvínkovi. Moc si vážím přínosu Divadla ALFA nejen pro město Plzeň, ale také pro Českou republiku. Mám radost, že můžeme Loutkovou Doubravku u Skupovy Plzně podpořit. Program je velmi pěkně připravený,“ říká starosta Čtyřky Tomáš Soukup.

S dětmi můžete o víkendu zamířit i do Muzea loutek. V sobotu tu zahraje Divadýlko Kuba a v neděli Hafan studio, začíná se ve 14:00 a vstup je zdarma.

V Divadle ALFA zahájí sobotní festivalový program představení Spejbl, Hurvínek a já. Pro velký zájem o roadmovie Kriplštreka Divadla Líšeň přidali organizátoři další představení, hraje se tedy nejen od 12:30, ale i od 11:00. Divadlo Krutý krtek pozve na Ukrajinské pohádky a svého despotického krále UBU sehraje nizozemský loutkář Neville Tranter. V neděli se v Alfě představí Bosí rytíři, akční loutková groteska Studia Damúza a Robinson.ka Bábkového divadla Žilina. Představení slovinského performera Matiji Solceho Za všechno může Charms festival v neděli večer zakončí.

Divadlo ALFA opanují o víkendu také zcela mimořádní hosté z Asie –své umění předvedou loutkáři z Koreje, Indonésie nebo Tchaj-wanu. V příběhu Kufr z Tchaj-peje budeme sledovat současného muže a ženu při schůzce u večeře. Představení Hong Dongji a příšera Isimi nabídne klasický korejský příběh zpracovaný formou evropské 

maňáskové „rakvičkárny“. ARJUNAWIWAHA představí tradiční indonéské loutkové divadlo wayang o rytíři Ardžunovi. „Sanggar Paripurna je jedna z nejvýznamnějších skupin indonéského tradičního stínového divadla. Zároveň jsou i vynikající performeři v oblasti balijských tanců, hudby a divadla masek. Je to naprosto jedinečná příležitost vidět originální divadlo balijské kultury,“ uvedl Jakub Hora, ředitel Skupovy Plzně.

Různé typy klasických korejských loutek, včetně motýlů, jeřábů, květin, malých loutek a rozkošných dědečků tančících tradiční i hip-hopové tance ožijí v představení Loutková fantazie, které se odehraje v neděli v Moving Station. Už v sobotu můžete na stejné scéně zhlédnout komorní hru Dvě čárky Divadla loutek Ostrava nebo příběh Spaghetti Futurista! o avantgardní umělkyni Růženě Zátkové ze známé podnikatelské rodiny výrobců těstovin, v podání Malého divadla z Českých Budějovic. V neděli se v Moving Station představí česko-slovinský kabaret s názvem Exit.

Hrát se bude také na Malé scéně Nového divadla DJKT, v sobotu večer to bude představení 27: Exekuční show Jana Mydláře, morbidní kabaret národního hrdinství souboru Geisslers Hofcomoedianten.

Slavnostní zakončení 35. ročníku Skupovy Plzně se uskuteční v neděli 16. 6. Plynule naváže na představení ARJUNAWIWAHA ve velkém sále Divadla ALFA, které začíná v 15 hodin. Odborná porota ve složení Andrea Králová, Michal Zahálka, Jan Čtvrtník, Kateřina Dolenská a Zdeněk A. Tichý rozhodne o udělení Cen Skupovy Plzně. Soutěže se letos účastní 19 vybraných inscenací českých a slovenských profesionálních loutkových a alternativních divadel, které vznikly v uplynulých dvou letech.

Vstupenky na 35. Skupovu Plzeň (12. – 16. 6. 2024) jsou k dostání prostřednictvím systému Plzeňská vstupenka. Více o programu na www.skupovaplzen.cz