PRAHA

Referendem se obyvatelé Dolní Lutyně výrazně vyslovili proti výstavbě gigafabriky

Dolní Lutyně – Obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku se v referendu vyslovili proti stavbě továrny na výrobu baterií do elektrických automobilů na území obce. Podle výsledků referenda, které oznámil starosta Pavel Buzek (STAN), bylo proti továrně 2176 hlasujících z celkových 2472 voličů. Referenda se mohlo zúčastnit 3600 oprávněných voličů.

Vláda již v březnu schválila přípravu území o rozloze až 280 hektarů pro příchod významného investora, kterým by podle nepodložených informací měl být jihokorejský Samsung. Firma plánuje v dané lokalitě postavit tzv. gigafactory, která by měla stát 200 miliard korun a mohla by vytvořit až sedm tisíc pracovních míst.

Občané se proti tomuto projektu vyslovili již dříve, kvůli obavám o negativní dopady na místní komunitu a životní prostředí. Jedním z hlavních sporů byla otázka znehodnocení zemědělské půdy v oblasti.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) výsledek referenda respektuje, ale zdůraznil, že nebude mít za následek zastavení dalších jednání. „Musíme si uvědomit strategický význam tohoto projektu pro celou českou ekonomiku,“ uvedl Síkela.

Spolupředseda spolku Zachovejme Poolší Martin Bohoněk považuje mandát občanského hlasování za silný. „Jde o jasný signál pro radnici, jak o tom smýšlí občané,“ řekl Bohoněk. Dodal, že lokalita je komplikovaná, protože se nachází v záplavovém území a blízko přírodně chráněných zón, což bude rozhodující při studii vlivu na životní prostředí EIA.

V minulosti se podobné území v Dolní Lutyni zvažovalo pro automobilku Hyundai, která nakonec otevřela svou továrnu v Nošovicích. Tehdy stát uzavřel dohodu s ochranářskými organizacemi, že se od přípravy průmyslových ploch v Dolní Lutyni upustí.

S obdobnou dohodou nyní organizace povolily průzkumné práce v daném území. Parlament schválil, že podnikatelský park Dolní Lutyně může být zařazen mezi rozvojové lokality v souladu se zákonem o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury.

Kromě Dolní Lutyně proběhla další referenda v několika obcích a městských částech Česka. Například Praha 7 se vyslovila proti zvýšení ceny parkovného. Občané Vřesiny na Opavsku odmítli plánovanou fotovoltaickou elektrárnu, a občané Moravského Berouna na Olomoucku nepodpořili stavbu 17 větrných elektráren.

Referenda v dalších obcích a městských částech přinesla různorodé výsledky, které budou mít vliv na městské a obecní rozhodování. Například obyvatelé Nové Bystřice na Jindřichohradecku podpořili stavbu místního obchvatu, zatímco v Dobřanech na Plzeňsku referendum o ohňostrojích nepřekročilo potřebnou účast.

V Dolní Lutyni bude další jednání a vývoj situace záviset na mnoha faktorech, včetně právních aspektů spojených s referendem a studiemi dopadů na životní prostředí.