PRAHA

Předčasné porody: Nízké T-lymfocyty u matek jako rizikový faktor

Aby vědci potvrdili své hypotézy, zahájili unikátní výzkum na půdě Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Třiadvacet nastávajících matek si zde na počátku svého těhotenství nechalo odebrat krev v rámci odborné studie.

„Zjišťujeme hladiny specifických bílých krvinek, tzv. T-regulačních lymfocytů. Nízký počet těchto buněk může znamenat vyšší riziko předčasného porodu,“ uvedl vedoucí Perinatologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN Michal Koucký.

Prvotní výsledky ukázaly, že u každé šesté ženy byly hodnoty těchto buněk nízké. „Z původních 43 žen, jich sedm porodilo předčasně,“ potvrdil Koucký. Dodal však, že dosud shromážděná data jsou příliš omezená na to, aby se závěry mohly oficiálně prezentovat.

„V této oblasti jsme otevřeli Pandořinu skříňku a přistoupili k problému předčasných porodů z úplně jiného úhlu pohledu,' vysvětlil Koucký. 'Věda a klinická medicína se obvykle neprolínají, ale my se snažíme o hybridní model.' Koucký poukázal na to, že při odběru krve těhotným ženám jsou viditelné specifické změny ve složení buněk již v raných fázích těhotenství.

Podle vědců jsou tyto buňky odpovědné za toleranci cizích tkání v těle. Plod je v tomto případě vnímán jako cizí tkáň a tělo se ho snaží vyloučit. „Je zřejmé, že tento proces začíná na samotném počátku těhotenství, což je nová informace, kterou zatím nikdo ve světě nepopsal,“ dodal Koucký.

Vědci plánují zpracovat nasbíraná data v delším časovém horizontu. „Momentálně nejsme schopni předvídat další průběh těhotenství na základě údajů z 12. týdne, protože studie stále probíhá,“ doplnil Koucký. Očekává, že za dva roky by mohli potvrdit teorii a začít detekovat změny v krvi těhotných žen, které by signalizovaly riziko předčasného porodu.

Odborníci zároveň vyzývají těhotné ženy, aby se do studie zapojily. „Každá těhotná žena ve fázi méně než deset týdnů je pro nás vítaná,“ upřesnil lékař. Zatímco účastníci studie budou sledováni pasivně až do porodu, budou mít k dispozici nadstandardní monitoring.

Specializované centrum ve VFN, které vzniklo v lednu minulého roku, se věnuje péči o děti narozené předčasně, tedy mezi 22. a 24. týdnem těhotenství. V ČR se ročně narodí zhruba sedm tisíc předčasně narozených dětí, přičemž ve VFN se jedná o desítky případů.

„Na rozdíl od donošených novorozenců, kteří jsou ihned po porodu v kontaktu s matkou, bývají předčasně narozené děti často separovány a umístěny do inkubátorů,“ uvedla Tereza Lamberská, lékařka neonatologické části Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN. V Apolináři se snaží tento přístup změnit.

„Extrémně nezralé dítě může mít ventilaci a další zdravotní péči, aniž by bylo separováno od matky. Toto má pozitivní dopady jak psychologické, tak zdravotní,“ dodala Lamberská.