OLOMOUCKO

Podnikatel Látal odsouzen za podvod s dotacemi: 5,5 roku vězení

Za zneužití evropských a státních dotací na rekonstrukci zámků v Branné a v Loučné nad Desnou na Šumpersku čeká podnikatele Petra Látala 5,5 roku ve vězení. Krajský soud v Olomouci rozhodl, že předkládal poskytovateli dotací faktury a soupisy stavebních prací, které neodpovídaly skutečnosti. Neoprávněně tím získal 22,15 milionu a 10,38 milionu korun, z čehož část už vrátil. Spolu s ním byly odsouzeny i jeho firmy Kolštejn a Georgius Denator. Látal obvinění odmítal a na místě se odvolal.

Podle soudce Petra Sušila podnikatel jednal úmyslně, způsobil značnou škodu a v jeho případu neexistují okolnosti, které by umožnily snížit trest pod hranici trestní sazby. „Jeho prioritou nebyla ochrana kulturního dědictví, ale podnikatelský záměr směřující k osobnímu zisku,“ uvedl soudce.

Žalobce Karel Studený po rozsudku zdůraznil, že soud rozhodl v souladu s jeho návrhem. Lhůtu pro přezkoumání a možnou změnu rozsudku si ponechal. Látal se bránil tvrzením, že vše bylo provedeno v pořádku a že proti jeho podniku byla vedena kampaň ze strany konkurence.

Podnikatel byl odsouzen za poškození finančních zájmů Evropské unie a za dotační podvod. Součástí trestu je také milion korun peněžitého postihu a zákaz činnosti na pět let. Firma Kolštejn obdržela stejný peněžitý trest a zákaz činnosti, zatímco Georgius Denator zaplatí dvě stě tisíc korun a rovněž nesmí pět let podnikat. Společně musí uhradit škodu 22,15 milionu korun.

Podle rozsudku Látal požádal o první dotaci na rekonstrukci zámku v Branné v listopadu 2011, projekt měl být dokončen do konce ledna 2015. Nicméně, jak soud konstatoval, stanovený termín nebyl dodržen. Druhá dotace na zámek v Loučné byla schválena v červnu 2013 s termínem dokončení do konce ledna 2015. Ani zde nebyly podmínky smlouvy dodrženy.

Soud se případem začal zabývat v červnu 2019 a dosud nařídil řadu jednání. Látal ve své závěrečné řeči trvající dva dny tvrdil, že je obětí spiknutí. Po vynesení rozsudku reagoval vulgárně, což vedlo k jeho vykázání z jednací síně.

Zámek Kolštejn v Branné je již po rekonstrukci kolaudován a funguje jako wellness centrum. Látal tvrdí, že jeho rodina investovala do projektu dalších sto milionů korun. Práce na zámku v Loučné nad Desnou jsou podle něj dokončeny z 65 procent a jejich dokončení plánuje na letošní rok. Objekt poté hodlá rozprodat na apartmány. Látalův obhájce plánuje podat odvolání a ústavní stížnost na podjatost předsedy senátu.