PLZEŇSKO

Plzeň podpoří kulturní projekty, dotace pomohou depu i Moving Station

Poskytnutí financí schválilo Zastupitelstvo města Plzně.

„Film Servis Plzeň získá 26 400 korun na projekt Filmové večery, Občanské sdružení ProCit 20 800 korun na pořádání benefičního koncertu, Biskupství plzeňské pak 24 500 korun na projekt Meditační zahrada 2024, Středisko volného času Radovánek 19 600 Kč na pořádání slavnostního večera Perla Plzeňského kraje 2024. Pěveckému sboru Pilsen Voice přispějeme částkou 24 000 Kč na pořádání koncertu k jeho sedmým narozeninám,“ vyjmenovala Eliška Bartáková, radní pro oblast kultury a památkové péče.

Dotace pomohou kulturnímu depu i prostoru Moving Station

Zastupitelé schválili poskytnutí dotací z rozpočtu Odboru kultury Magistrátu města Plzně na provoz a program v kulturních institucích. Subjekt Plzeň 2015, který provozuje areál DEPO2015, obdrží celkem 6,1 milionu korun, a to na výdaje související s jeho rekonstrukcí, která začne 1. října 2024 a skončit by měla 31. května 2025. Organizace Johan provozující kulturní prostor Moving Station dostane dotaci ve výši 50 tisíc korun.

Ústřední prostory areálu DEPO2015 se začnou v letošním roce rekonstruovat, kvůli čemuž jej nebude moci Plzeň 2015 naplno využívat. Organizace proto bude muset přerušit řadu pronájmů prostor, které tvoří velkou část jejích příjmů, a některé programy se budou muset pořádat v alternativních prostorách. „Plzeň 2015 začala řešit dopady rekonstrukce na provoz i dramaturgický plán. Její vedení se proto obrátilo na město Plzeň, jako na svého zakladatele, se žádostí o poskytnutí mimořádné individuální neinvestiční dotace ve výši 2,6 milionu korun na úhradu nezbytných nákladů,“ informovala Eliška Bartáková, radní pro oblast kultury a památkové péče.

Radní dodala, že po dobu rekonstrukce bude pro pořádání akcí sloužit pouze Autobusová hala a je proto zapotřebí ji k tomuto účelu přizpůsobit. „Město z těchto důvodů uvolní ještě 3,5 milionu korun na pořízení tzv. trussového systému (hliníkový závěsný systém s možností instalace zvukové, projekční a světelné techniky), který umožní maximální využití prostoru během rekonstrukce, a na úpravu foyer včetně zpracování projektové dokumentace,“ sdělila Eliška Bartáková.

Podle ní bude trussový systém přínosem i v budoucnosti, jelikož umožní jednodušším způsobem připravit prostor pro jednotlivé akce, a to díky možnosti mít ho zavěšený pod stropem a v případě potřeby jen spustit a osadit požadovanou technikou.

„Úprava foyer je navržena jako energeticky provozovatelná vestavba do části haly, která je nyní užívána jako sklad. Po dokončení vznikne plnohodnotné foyer s malým gastroprovozem a recepcí,“ doplnila radní.

Zastupitelé rovněž schválili částku 50 tisíc korun pro neziskovou organizaci Johan, která sídlí v objektu Moving Station v Plzni, a zaměřuje se především na současné divadlo, tanec a mezioborové umělecké experimenty, ale také na výtvarné umění, filmové přehlídky, hudbu a nový cirkus. „Johan, zapsaný ústav, žádá o poskytnutí dotace na novou světelnou techniku, stávající totiž neodpovídá současným požadavkům účinkujících. Nové osvětlení zlepší podmínky nejen účinkujícím, ale hlavně přinese lepší komfort divákům,“ uzavřela Eliška Bartáková.