PRAHA

Památník připomíná prosincovou tragédii na Náměstí Jana Palacha

Na Náměstí Jana Palacha byl nedávno odhalen monument z pískovce, který má připomínat tragickou střelbu, ke které došlo v prosinci před půl rokem. Autorem této přírodní plastiky je akademický sochař Vojtěch Adamec. Monument byl slavnostně představen v pátek, kdy uběhlo šest měsíců od události, při níž přišlo o život 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno.

Pomník je umístěn před budovou Filozofické fakulty UK a je tvořen osm tun těžkým kusem pískovce o výšce asi tří metrů. Pískovec, který pochází z lomu Vyhněnov, byl darován fakultě jako projev soucitu a solidarity s pozůstalými. Podle ředitele lomu, Davida Vacka, je pískovec dostatečně odolný vůči povětrnostním vlivům, jako je mráz a déšť.

Studenti a návštěvníci monument různě interpretují. Jan vidí v temnější části kamene krev, která byla tehdy prolita, jiní zase nakloněnou postavu, tvář či strom. 'Představuji si strom a symboliku mladých životů, které odešly,' řekla Vladimíra, která šla kolem a zamířila na koncert do Rudolfina.

Pomník vyvolává mezi kolemjdoucími různé emoce. Někteří si ho fotí, jiní se u něj zastavují a v tichosti přemítají. Studentka Natálie se domnívá, že kámen může být symbolem zastavení času, ke kterému došlo dne 21. prosince, tři dny před Vánoci, kdy se životy všech lidí na chvíli zastavily.

Zároveň se však objevují i hlasy, které postrádají u pomníku hlubší význam či informační tabuli, jež by vysvětlovala události spojené s tragédií. QR kód na dolním podstavci zatím nefunguje, což některým návštěvníkům komplikuje získání informací. Řada z nich si ani neuvědomuje, co přesně monument má připomínat.

Proděkan Filozofické Fakulty UK, Martin Pehal, uvedl, že bylo důležité zvolit důstojný pomník, který by byl adekvátní rozměrům náměstí a zároveň neumožňoval lidem na něj lézt. Během výběru se zohledňovalo i to, aby byl kámen co nejméně opracovaný. 'Pro každého to znamená něco jiného,' řekl Pehal.

V budoucnosti by měl být pomník doplněn deskou, která bude informovat o připomínané události. Podle Tomáše Hrdiny, majitele lomu Vyhněnov, připomíná vybraný kámen plachtu, podle Adamce zase strom.

Tragické události připomíná také tzv. tiché místo ve čtvrtém patře hlavní budovy Filozofické fakulty, kde došlo ke střelbě a následnému policejnímu zásahu. Místnosti, v nichž zemřely oběti, a spojovací chodba budou sloužit jako pietní místa až do konce roku, uvedli zástupci fakulty. Nedávno bylo možno v těchto místnostech zanechat vzkazy, manipulovat s vodou ze studánek či zapálit svíčku.

Současná pietní místa jsou určena jak pro širokou veřejnost, tak pro studenty a zaměstnance fakulty. Střelba na Filozofické fakultě UK byla nejtragičtější událostí svého druhu v historii České republiky a významně ovlivnila psychiku tisíců lidí.