PRAHA

Oživení na obzoru: Zahrádkářská kolonie v Troji čeká na revitalizaci po 70 letech

Zastupitelé Prahy 8 se již v roce 2021 shodli na plánu přeměny oblasti okolí chatek. Momentálně však celý projekt čeká na schválení velkým pražským magistrátem. Cílem revitalizace Zahrádek je především změna územního plánu, která by umožnila výstavbu obytných domů, veřejných parků, dětských hřišť, vodní plochy a cyklostezky.

Projekt původně zahrnoval pouze obytnou zástavbu, avšak místní zastupitelé z Prahy 8 si vyjednali i zahrnutí veřejných parků a dalších rekreačních prvků. Některé zájmové skupiny a majitelé chatek však proti revitalizaci nadále protestují. „Předpokladem je revitalizace území a dohoda s vlastníky na převedení významné části pozemků do městského vlastnictví a správy,“ uvedl náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Oblast byla zanedbaná již od devadesátých let, kdy lidé začali opouštět své zahrádky a chatky, do kterých se poté stěhovali bezdomovci. „Často tam vznikají požáry, které přivolávají záchranné složky,“ dodal Hlaváček. Místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil zdůraznil, že prostor by měl být ve veřejném užívání a sloužit lidem. Projekt počítá s vybudováním parků s dětskými hřišti, míst k odpočinku a naučnou stezkou.

Spolek Proti-plotu, který vznikl jako reakce na uzavření a kácení borovicového lesoparku, se dlouhodobě staví proti změně územního plánu. Spolek již dříve kritizoval plány na výstavbu obchodního domu Kaufland Troja a parkoviště pro návštěvníky zoo. Předseda spolku Petr Kalla uvedl, že jejich cílem je vytvoření veřejně přístupného příměstského parku.

Podle aktivistů byly pozemky úmyslně zanedbávány, aby na nich mohl vzniknout obytný projekt. Pozemky s chatkami chátrají od začátku 90. let, kdy postupně zanikl zájem o zahrádky kvůli vymírající generaci majitelů a nezájmu mladých lidí. Nakonec začali na pozemky přicházet bezdomovci. Současný vlastník souhlasil se vstupem městských zaměstnanců pro kontrolní a preventivní procházky. Jiří Vítek, místostarosta Prahy 8, uvedl, že na pozemky již umístili kontejnery a několikrát čistili lokalitu.

Projekt reflektuje potřeby obyvatel Prahy 8 a zahrnuje dva nové parky s dětskými hřišti, místy k odpočinku, vodní plochou a naučnou stezkou. Plavecký bazén Šutka bude pro Pražany lépe dostupný, a to přibližně jeden kilometr od bývalých zahrádek. Projekt zohledňuje výstavbu nového dostupného bydlení, počet domků byl snížen z původních 30 na 19. Experimentální bydlení bude integrováno do zeleně bez narušení přírodního rázu.

„Pro mě je důležité, aby bylo území přístupné pro pěší a cyklisty a aby vznikly vazby na Aquacentrum Šutka. Bez změny územního plánu zůstane tato oblast de facto vyloučenou lokalitou,“ uzavřel Radomír Nepil.