KARLOVARSKO

Ostrov: Město prověří své finance a soustředí se na bytovou otázku (TV Západ)

„Chceme vědět, jak na tom teď jsme, to je jako přirozené a zároveň chceme vědět, jaké máme kapacity na to něco vykonat a podle toho zanalyzovat vlastně projekty, které jsou. Udělat analýzu jejich přínosů a nákladů a podle toho prioritizovat ty projekty v čase. Naplánovat si alespoň tak jako pětiletý výhled, i když před námi jako v tom období jsou spíše tři roky. Ale ty výhledy se na těch pět let dělají a věříme, že v tom pak další vedení bude pokračovat,“ uvedl starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

Hovořit o konkrétních investičních projektech je zatím podle vedení předčasné, ale u některých se předpokládá jejich redukce.

„Už teď víme, že třeba jeden z projektů, který nebude realizovaný v plné velikosti, ale jenom v mnohem menší, která původně byla uvažována, tak bude biatlonová střelnice, kterou ve spolupráci s tím biatlonovým týmem zrealizujeme v menší podobě, než byla teď naplánovaná skrz projektovou dokumentaci,“ přiblížil starosta. 

Vybrané projekty ale určitě doznají změn, případně se odloží. Příkladem je akce přeměny současné stanice dobrovolných hasičů na nájemní byty. 

„Tady určitě počkáme, protože ty náklady jsou vysoké a zároveň nám běží jak velké projekty, které jsou už v běhu a ty finance na to teď určitě nejsou, to už víme teď, protože to je velký budget, velký rozpočet a počkáme na tu analýzu s tím, že uvidíme, jestli ten přínos je dost velký na to, abychom se na to zaměřili, anebo jestli se soustředíme někam jinam, třeba na Ostrov mezi ostrovy,“ zmínil Lerch. 

Zmíněný projekt se týká prostoru mezi dvěma prodejnami, kde se nabízí možnost výstavby činžovních domů. Právě bytovou otázku považuje nové vedení za jednu z priorit. 

„Určitě máme ambici řešit tu bytovou otázku. Chceme právě v tom projektu Ostrov mezi ostrovy se zaměřit na to, že bychom našli nějakou spolupráci, která by byla výhodná pro město s developerem, který by dokázal urychlit tu výstavbu, posunout ten projekt do fáze opravdové realizace, nejenom koncepce,“ přiblížil starosta. 

Projekt by se měl vznikat po etapách, aby bylo možné vyhodnocovat přínos a lépe rozložit financování. 

„Abychom mohli ověřovat v čase jednotlivé účinky a záměry, které si dáme na začátku, abychom viděli, že ten záměr, ta myšlenka je opravdu funkční a pak podle toho upravit ty další etapy. A záměrem je udělat z toho takový zelený ostrov a udělat z toho opravdu prototyp ekologického města nebo části města, kde se žije v souladu s nějakými novými principy bydlení a způsobu života,“ přiblížil starosta. 

Nejen s bytovou výstavbou ale celkově s rozvojem Ostrova by mohl pomoci zvažovaný post architekta města. 

„Nyní jsme navázali spolupráci s Komorou architektů a v Kolíně máme přiděleného takového mentora, který nám pomůže s implementací městského architekta do fungování města a úřadu, s tím, že by nám měl radit s těmi projekty, jak to dávat dohromady, jak to prioritizovat a jak případně připravovat nějaké soutěže anebo PPP projekty jako spolupráce se soukromým sektorem, případně i se státem třeba na nějakých dotačních věcech,“ dodal Lerch.

U projektů v realizaci se s žádnou změnou vzhledem k možným výrazným finančním ztrátám nepočítá.