KARLOVARSKO

Ostrov: Food fest, muzika i trenér Rulík ozdobili Den pro město (TV Západ)

Areál zámeckého parku se stal centrem dění. Na hlavním pódiu u Pohledové zdi pozdravili Franziska Sibylla Augusta a Ludwig Wilhelm přítomné. 

„Za našich dob se té zahradě říkalo též Osmý div světa. A prosím, toto pojmenování nebylo daleko za pravdou, tak jsme rádi, že naše zahrada stále slouží ke konání takových slavností, jako je ta dnešní - Den pro Ostrov,“ připomněly historické postavy.

Šlechtický pár pak vyzval ke zdravicím zástupce zúčastněných měst. Kromě starosty Ostrova Lukáše Lercha, který poděkoval okolnostem za příznivé počasí, projevil uznání k organizaci také jeho zástupce.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se o tuto akci zasloužili, měli s ní hodně práce a díky tomu, že se to počasí umoudřilo, může proběhnout tak, jak jsme si přáli. Rád bych, aby se ve městě konalo více takových kulturních akcí, abychom společně využívali veřejný prostor, aby naši žáci ze základní umělecké školy, které produkuje paní ředitelka se svým kolektivem, měli kde fungovat. Těším se na rekonstrukci Kulturního domu, kde budou prostory, které k tomu budeme moci využívat. A chci vám popřát všem krásný Den pro ostrov, bavte se, pijte, díky, mějte se,“ okomentoval akci místostarosta Jiří Netrh.

„Já vás zdravím z Wunsiedelu a děkuji za pozvání. A jsem tady kvůli patnáctiletému partnerství našich dvou měst Wunsiedelu a Ostrova a přeji si, aby to partnerství trvalo ještě dál,“ uvedl Manfred Söllner, místostarosta Wunsiedelu. 

I přítomný zástupce Rastattu pozdravil návštěvníky akce a poděkoval za pozvání. Poté následovala ukázka šermířských soubojů. Poté se průvod s bubenickou skupinou, šermíři i šlechtičnou na bílém koni vydal na cestu městem. 

Od dopoledních hodin se také připravoval v parku první ročník Food festivalu. Na dění trpělivě shlížel ze svého hnízda na komíně Letohrádku zdejší čáp. 

„Stánkařů je tady něco kolem dvaceti a sortiment je pestrý. Je tady od hotdogů, burgerů přes červy, rolovanou zmrzlinu, churos. Úplně ty tradiční věci, ty nebereme. Co se týče langošů, klobás atd., tak to si myslím, že je na food festival nepatří, ale pivo tady najdete. Máme tady minipivovar, který s námi jezdí, takže zase člověk ochutná nějaké jiné pivo,“ uvedl Michal Křivánek, zástupce stánkařů.

Okolo stánků panoval čilý ruch, příležitost ochutnat netradiční pokrmy si nenechala ujít řada návštěvníků akce. 

„Přesné počty nevíme, jelikož na našich akcích se nevybírá vstupné, ale když se podíváte za mě, tak vidíte, že tady lidí je poměrně dostatek. Takže řekl bych, že účast na první ročník je velmi solidní,“ pochvaloval si Křivánek.

Na řadě míst podél cest v zámeckém parku se během dne prezentovaly nejrůznější subjekty z Ostrova. K vidění a vyzkoušení si chvatů byli zástupci oddílu karate. Dráhu pro děti si připravily členové oddílu orientačního běhu, Městská knihovna pro ně měla dílničky. 

Se svou technikou přijeli hasiči, nechyběl stánek Policie ČR se soutěžemi a u stanoviště Městské policie Ostrov si zájemci měli možnost vyzkoušet střelbu ze vzduchovky. Probíhal i kreativní výtvarný workshop inspirovaný výstavou probíhající v Letohrádku Ostrov.

V zákoutí zahrady u Paláce princů během odpoledních hodin vystupovala skupina Swing Melody. Vynikající profesionální jazzový orchestr se zaměřuje na zřejmě nejslavnější éru jazzu. Lidé si vyposlechli řadu známých melodií, zahraných s důrazem na dobový zvuk. 

Ve Dvoraně zámku se uskutečnilo nejen setkání se zástupci partnerských měst Rastatt a Wunsiedel, ale také koncert skupiny Kaufband a proběhly také komentované prohlídky zámku. Odpoledne patřil zastupitelský sál youtuberské show McCitrona a Vendaliho.

Na hlavním pódiu se odehrálo několik koncertů mezi jinými Pjena nebo Crossband, ale také skupina Zlatá šedesátá. 

Večer patřil tvrdé muzice a jednomu velkému překvapení. Vedení města předalo pamětní plaketu ostrovskému rodákovi a trenérovi zlatých českých hokejistů Radimu Rulíkovi.

„My vám moc děkujeme a gratulujeme a jsme na Vás obrovsky pyšní. A nejen za to zlato teď, ale za to, co jste všechno překonal a že jste vzorem a inspirací pro všechny, aby dokázali vydržet a věřit sami v sebe. A za to vám moc děkujeme. Předáváme vám speciální plaketu, která je první svého druhu, vyrobená tady v ateliéru v Lesově a je to pamětní plaketa města Ostrova a je pro vás jako prvního čestného občana města. Moc Vám děkujeme, gratulujeme,“ komentoval předání ceny starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

Kromě krátkého rozhovoru na téma národního hokejového týmu, kdy trenér vyzdvihl také morálku a srdce hráčů, došla řeč i na aktuální fotbalové EURO.

„Přeji Ivanovi Haškovi, protože je taky nově u národního týmu, tak mu přeji, aby měl šťastnou ruku, dobrou volbu. Ale hlavně chci pozdravit Ostrov,“ pozdravil dav trenér Rulík. 

A po skákání na známý pokřik šlo pokračovat i dále za zvuků skupiny Metallica Revival.