BRNĚNSKO

Nový Dům přírody v Dolních Věstonicích: unikátní exponáty a historie Mušova

V Dolních Věstonicích se veřejnosti otevřely nové prostory Domu přírody, jež se pyšní unikátními vzdělávacími exponáty. Kurátor Jan Miklín představuje návštěvníkům možnosti využití plastického modelu, na který lze promítat turistické mapy a animace zobrazující změny krajiny za posledních několik set až tisíc let. Návštěvníci mohou také nahlédnout do akvária, které věrně zobrazuje, jak vypadalo původní koryto řeky Dyje před její regulací a stavbou přehrady.

Dům přírody rovněž vzdává hold zaplavené vesnici Mušov. „Máme zde vzpomínky pamětníků, kteří ve vesnici žili a kteří líčí, jak těžké bylo opustit své domovy,“ uvádí Miklín. Tento aspekt expozice přináší autentický pohled na historii regionu a jeho obyvatele.

František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, informuje, že Dolní Věstonice jsou patnáctým Domem přírody v Česku a třetím, který byl letos otevřen na jižní Moravě. „Nedávno jsme otevírali Dům přírody v CHKO Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou a další v Hodoníně – Dúbrava. Plánujeme také projekty v CHKO Jeseníky a CHKO Jizerské hory,“ dodává Pelc. Domy přírody se od běžných informačních středisek liší tím, že nabízejí naučné expozice a interaktivní programy.

Ve městě Dolní Věstonice byla v rámci projektu rekonstrukce Domu přírody také vybudována nová kašna, která je ve své podobě inspirována Pálavou a Novomlýnskými nádržemi. „Naše kašna je navržena tak, aby v souladu s Domem přírody reflektovala přírodní jevy regionu, včetně vypouštění a napouštění Novomlýnských nádrží, při čemž lze spatřit staré koryto řeky Dyje,“ říká nezávislá starostka Jaroslava Rajchlová.

Rekonstrukce budovy z 16. století trvala sedm let a náklady na celkovou přestavbu dosáhly přibližně 70 milionů korun, přičemž většina financí pocházela z fondu životního prostředí. Návštěvníci mohou Dům přírody navštívit v průběhu letních měsíců každý den od 9 do 18 hodin, kde je čeká bohatý program a vzdělávací expozice.