BRNĚNSKO

Nová značka na stoletém mostě proti přetížení. Řidiči ji ignorují!

Intenzivní výstavba Velkého městského okruhu v okolí Tomkova náměstí a uzavření Karlovy ulice vedly k zvýšenému zatížení Maloměřického mostu, unikátní technické památky. Tento most, dlouhý třiatřicet metrů, byl speciálně podepřen, aby snesl větší dopravní nápor. Od začátku června platí na mostě nová dopravní značka, která by měla pomoci zabránit přetížení mostu nadměrným množstvím nákladních vozidel.

„Díky umístění nové dopravní značky bychom měli zamezit situacím, kdy na mostě současně stojí více než jedno nákladní vozidlo,“ uvedla Anna Dudková z tiskového střediska brněnského magistrátu. Nová pravidla však zatím řidiči nákladních vozidel často nedodržují. 

Za porušení těchto pravidel hrozí řidičům pokuta až 1 500 korun. „Aby se řidiči pokutám vyhnuli, mohou při odhadování odstupu od vozidla před nimi využít vzdálenost mezi začátkem a koncem oblouku mostu, která činí přibližně pětadvacet metrů,“ radí Dudková.

Omezení na mostě bude platit po celou dobu uzavírky Karlovy ulice, která je plánovaná do 16. srpna tohoto roku. Podle místostarostky Michaely Chalupové z ODS se dopravní situace v městské části Maloměřice a Obřany stává neúnosnou.

„Už před uzavřením Karlovy ulice byly v této oblasti časté dopravní zácpy. Neočekáváme výrazné zlepšení ani po dokončení výstavby městského okruhu,“ uvedla Chalupová s obavami.

Maloměřický most, zařazený mezi státní technické památky, čelí nyní těžké zkoušce. Důsledné dodržování nových pravidel by mohlo výrazně přispět k jeho zachování v dobrém stavu a zvýšení bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu.