ÚSTECKO

Nebezpečná lávka přes Labe - obyvatelé Ústí volají po rychlé opravě

Muž středního věku, při přecházení Labe po lávce, ukazuje na velkou díru, která vznikla po uhnílém prknu. 'Město na to kašle a člověk aby se tu bál chodit,' komentuje nespokojeně situaci jeho přítel.

Podle některých místních obyvatel byla některá prohnilá prkna zakryta dřevotřískovými deskami. Starší muž, který denně lávku používá, tvrdí, že toto opatření není vhodné, protože prkna pod deskami hnijí ještě více.

'To není oprava, to je fušeřina nejhrubšího zrna. Prkna se tu rozpadají už skoro rok a nikdo s tím nic pořádného nedělá,' zlobí se muž. Dodává, že někdo asi čeká na velké neštěstí, než podnikne potřebné kroky.

Železniční most mezi stanicemi Ústí nad Labem-Střekov a Ústí nad Labem-západ patří Správě železnic (SŽ), ale lávka na mostě je ve správě města Ústí nad Labem. Město loni nechalo vyměnit pochozí prkna na polovině lávky směrem na Střekov. Na druhé straně se však stará deska postupně rozpadá a hnije.

V listopadu loňského roku se na ústecké straně objevila velká nebezpečná díra. Mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová tehdy sdělila, že se připravuje výběrové řízení na opravu zbývající části lávky, ale hledání zhotovitele nabralo zpoždění. Město teprve včera schválilo čtyři miliony korun na výměnu stávající dřevěné pochozí plochy za trvanlivější materiál a firmu teprve bude soutěžit.

Na otázku, jak často pracovníci města kontrolují nově vznikající nebezpečné díry po uhnílých prknech na lávce, magistrát neodpověděl. Místní občané doufají, že oprava proběhne co nejdříve, aby se zamezilo případnému neštěstí.