BUDĚJOVICKO

Na Českobudějovicku roste počet srážek se zvěří

Řidiči na šestikilometrovém úseku silnice mezi Starou Oborou u Hluboké nad Vltavou a Novou Vsí na Českobudějovicku se často musejí vyhýbat mrtvým zvířatům na vozovce. Podle jednatele budějovického okresního mysliveckého spolku Pavla Pletky zde loni došlo k sražení 42 větších kusů zvěře. A to nemusí být konečné číslo, podobná situace panuje například i u Strýkovic nebo poblíž Kamenného Újezdu.

Střety vozidel se zvěří jsou na Českobudějovicku a v Jižních Čechách obecně poměrně běžné, jak dokládají data pojišťoven. Například Generali Česká pojišťovna eviduje mezi loňským říjnem a letošním březnem v Jihočeském kraji 1 302 nahlášených událostí, což je druhé nejvyšší číslo v České republice.

Odborník z Centra dopravního výzkumu Michal Bíl vysvětluje, že robustnější datový model pomáhá získat přesnější obraz o těchto střetech, zejména v krajích, kde policie přestala systematicky evidovat menší nehody.

Řidiči by měli být obzvláště opatrní na Českobudějovicku, kde bylo nahlášeno celkem 304 nehod za 12 milionů korun. Pletka však upozorňuje, že toto číslo je pouze „špičkou ledovce“, protože mnoho nehod zůstává nenahlášeno.

Data Generali Česká pojišťovna také ukazují, že počet nahlášených střetů meziročně roste o 15 procent. Podle Pletky se na tomto trendu podílí i pandemie covidu-19, kdy lidé začali trávit více času venku, často s volnými psy, což může zvířata vyplašit a zahnat je na silnici.

Krajské úřady reagují instalací různého typu zařízení, jako jsou odpuzovače, odrazky nebo pachové ohradníky, které mají zabránit střetům. Jihočeský kraj nabízí myslivcům dotace na tyto zařízení, a plánuje jejich instalaci na dalších čtyřech úsecích v regionu.

Hana Brožková, mluvčí krajského úřadu, vysvětluje, že největší účinnost mají tato zařízení krátce po instalaci, ovšem časem si zvířata na ně zvyknou.

Každý, kdo srazí zvíře, má povinnost tuto událost nahlásit příslušnému mysliveckému spolku. Pokud řidič odejde z místa nehody se sraženým zvířetem, jedná se o pytláctví.

Statistiky ukazují, že nejčastěji jsou srážena srnčí zvěř a divoká prasata. Výjimečně se mohou objevit také střety s vlky nebo rysy, což je však v českých podmínkách spíše ojedinělé.

Například letos v únoru došlo ke střetu s vlkem poblíž Volar na Prachaticku, kdy zvíře vběhlo přímo před projíždějící vozidlo. Podobný případ byl zaznamenán také v březnu 2022 nedaleko obce Stráž na hranicích s Německem.