OLOMOUCKO

Mrazy urychlily letošní sklizeň medu v Olomouci

Letošní sezona přináší pro olomoucké včelaře neobvyklé výzvy. Podle Jana Kubeše, zkušeného včelaře z Olomouce, je tento rok naprosto výjimečný. „Vše je letos strašlivě posunuté. Vytáčíme med minimálně o tři týdny dříve, než je obvyklé,“ prohlásil Kubeš.

První sklizeň medu byla navíc ovlivněna dubnovými mrazy, které poškodily rozkvetlé stromy. Výsledek je tak menší množství jarního medu, než na které jsou včelaři zvyklí. „Mrazy poškodily ovocné stromy, což vedlo k menší snůšce. Předpokládali jsme, že to bude ještě horší, ale nakonec se nějaký jarní med přece jen objevil,“ dodal Kubeš.

Podobný názor zastává i Jan Seichter, předseda Českého svazu včelařů Olomouc: „Jarní snůška je průměrná až mírně podprůměrná. Skutečnou kvalitu sezony však budeme moci hodnotit až po druhé sklizni.“

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících konečné množství medu jsou lokalita a vlhkost. Včelaři doufají, že jarní sklizeň nebude poslední a že počasí umožní další těžbu medu. „Kolik bude medu, nelze předpovědět. Vše závisí na povětrnostních podmínkách a dalších faktorech,“ uvedl Seichter. Cena medu na trhu pak bude určena dle jeho celkového množství.

Kromě těchto výzev nabízí letošní sezona i zajímavou příležitost pro zájemce o včelařství. Jana Beránková z Českého rozhlasu připravila reportáž ze Štarnova na Olomoucku, která vám umožní nahlédnout, jak vypadá vytáčení medu v praxi.

Nechcete zmeškat žádné novinky (nejen) z vašeho kraje? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích jako Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.