BRNĚNSKO

Jihomoravští hasiči zasahovali u stovek incidentů po páteční bouřce

Profesionální a dobrovolné hasičské jednotky měly plné ruce práce během pátečního večera, noci a sobotního rána. Celkem se musely vypořádat s téměř třemi stovkami incidentů, mezi něž patřilo odstraňování popadaných stromů, odčerpávání vody ze sklepů a komunikací. Zásahy se naštěstí obešly bez zranění.

První zásah realizovali hasiči na Znojemsku krátce po 19. hodině. Následně během pěti hodin operativní středisko jihomoravského hasičského záchranného sboru vyslalo své jednotky ke 227 událostem.

Nejvíce incidentů bylo hlášeno v Brně-městě, Brně-venkově a Blansku. Hasiči zde nejčastěji odčerpávali vodu z zatopených prostor a komunikací a odstraňovali popadané stromy.

V Brně na ulici Purkyňova pět jednotek odčerpávalo vodu ze zatopených podzemních garáží po dobu čtyř hodin. Na blízké ulici Hradecká pak hasiči řešili zaplavenou komunikaci.

Olešnice na Blanensku zaznamenala zásah kvůli hořící střeše neobydleného rodinného domu. Hasiči zde použili několik vodních proudů a během třiceti minut od oznámení dostali plameny pod kontrolu. Požár způsobil škodu ve výši 500 tisíc korun, avšak včasným zásahem se podařilo ochránit majetek v hodnotě pěti milionů korun. Požár pravděpodobně způsobila bouře.

Celkem hasiči zasahovali u téměř tří stovek událostí:

  • Blansko: 61 událostí (26 popadaných stromů, 25 čerpání vody, 10 odstranění nebezpečných stavů)
  • Brno-město: 88 událostí (26 popadaných stromů, 51 čerpání vody, 11 odstranění nebezpečných stavů)
  • Brno-venkov: 78 událostí (39 popadaných stromů, 29 čerpání vody, 10 odstranění nebezpečných stavů)
  • Břeclav: žádné hlášené události
  • Hodonín: žádné hlášené události
  • Vyškov: 37 událostí (30 popadaných stromů, 1 čerpání vody, 6 odstranění nebezpečných stavů)
  • Znojmo: 8 událostí (6 popadaných stromů, 1 čerpání vody, 1 odstranění nebezpečných stavů)

Filip Venclovský, HZS Jihomoravského kraje