BUDĚJOVICKO

Jihočeská filharmonie připravuje slavnostní hudbu pro olympiádu v Paříži"

„Oslavná, nadějná a snadná,“ popisuje stručně svou hudbu Jan Pospíšil, mladý skladatel, který komponoval pro Český olympijský výbor. Jeho cílem bylo podpořit olympijský projekt, zviditelnit sportovní zážitky a přitom neupozorňovat příliš na svou vlastní hudbu. „Chtěl jsem, aby byla pochopitelná a uchopitelná poslechem,“ doplňuje student vážné a filmové hudby na Royal College of Music v Londýně.

Český olympijský výbor oslovil Jana Pospíšila záměrně. „Vybrali jsme tohoto mladého autora, stejně jako další mladé autory, aby s námi spolupracovali na olympijských hrách v Paříži. Společně chceme, aby kvalitní česká hudba doprovázela naši komunikaci s olympijskými hrami,“ uvedl mluvčí výboru Tomáš Houska.

Hudba Pospíšila v podání Jihočeské filharmonie bude znít především v Českém domě v Paříži během slavnostních ceremoniálů a díkůvzdání, kdy se děkuje českým sportovcům. „Věříme, že tyto okamžiky vyvolají u sportovců i fanoušků husí kůži. Fanoušci z celého světa musí hudbě rozumět, bez ohledu na to, odkud jsou, třeba z Japonska nebo Jižní Ameriky. Sportovci si tyto momenty pamatují celý život a hudba by měla dokreslit jejich výjimečnost,“ dodal Houska.

Jihočeská filharmonie byla vybrána pro nahrání skladeb také díky tomu, že v Českých Budějovicích za pár dní začne Olympiáda dětí a mládeže. Český olympijský výbor ji pořádá společně s Jihočeským krajem, což podnítilo spolupráci.

Ředitel filharmonie Otakar Svoboda je na toto propojení velmi hrdý. „Jsme moc rádi a neskutečně nás to baví. Těšíme se do Paříže, kde jednotlivé skladby představíme i naživo. Co může být víc?“ dodává s úsměvem.

Hudba Jana Pospíšila nahraná Jihočeskou filharmonií bude znít nejen v Paříži, ale také v upoutávkách a na sociálních sítích českého olympijského týmu, čímž se dostane k širokému publiku a podpoří sportovní ducha nejen během her, ale i mimo ně.