BRNĚNSKO

Hodonínská galerie zve na tři nové výstavy

Ve světle tma / Pavla Vachunová / Tyformy

Galerie přivítá návštěvníky novým projektem „Ve světle tma” od Pavly Vachunové a jejího studia Tyformy, které je známo pro sofistikované zpracování porcelánu. Vachunová v této nové expozici představí dvě kontrastní kolekce, které budou umístěny ve specifickém světelném prostředí. Výstava slibuje dynamickou a zároveň citlivou instalaci s barevnými prvky, jež zaujmou nejen oko, ale i mysl diváků. Jak v šperku, využitém designu, tak i v procesální instalaci nalézá autorka nové dimenze práce s tímto křehkým materiálem.

Suma / Pavel Roučka

Ve dvousálí galerie budou k vidění díla známého malíře Pavla Roučky. Jeho charakteristický rukopis se nesmazatelně zapsal mezi umělecké velikány. Roučka, inspirovaný Franzem Kafkou, tvoří abstraktní plátna, která volně interpretují lidskou fantazii. Jeho výtvarná tvorba čerpá inspiraci nejen z Kafky, ale i z biblických příběhů, české barokní krajiny a hudby Antonína Dvořáka. Výstava nabízí pohled na bohatý svět, který se promítá v Roučkových dílech a který neustále objevuje nové způsoby uměleckého vyjádření.

Naděje trýzně / Modelletta Viléma Čecha

Vilém Čech, rodák z Hodonína, přináší do galerie výstavu, která se tematicky zaměřuje na křesťanská témata. Autor hledá způsoby, jak propojit náboženské hodnoty se současným společenským děním. V grafickém kabinetu galerie se návštěvníci seznámí s tušovými kresbami a převážně sádrovými modelletami, které představují autorovu osobní reflexi etických a náboženských hodnot. Čecha tak uvidíme v promýšlení tradičního postupu zosobnění světců a biblických postav, které ve svých dílech uvádí do kontextu aktuálních společenských událostí.

Každá z těchto výstav nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do světa různorodých uměleckých forem a inspirací. Od porcelánu až po abstraktní malby a křesťanské modelletty, každá expozice přináší nový pohled na umění a jeho schopnost reflektovat a interpretovat lidskou zkušenost.