PLZEŇSKO

Grand Prix v Plzni vyhrál a všechny favority zaskočil junior Adam Pešek

Sportovní odpoledne odstartovaly mládežnické kategorie žáků, žákyň, kadetů a kadetek. Velkou cenu Roman Kreuziger Cycling Academy vyhrál v závodě na 15 okruhů Denis Jogl (CL LOKO Rakovník). V samostatné kategorii kadetů na 21kol měl nejvíce sil Adam Hrdina (Jihočeské naděje).

Prvenství na pásce a již klasický handicapový start, kdy 30 vteřin před pelotonem Elite vyrazili vpřed jezdci kategorie masters. Nejlépe si se začátkem závodu poradili Martin Boubal a Petr Zikmund (CTW CYCLING), který nasbíral 12b, a to mu stačilo na druhé místo v kategorii. Martin Boubal totiž ještě během závodu dokázal nasbírat pár bodů a nakonec se 13b vyhrál kategorii Masters.

Peloton tentokrát dojel ztrátu až po 10 kilometrech, a pak začal boj o body v každém kole. Do úniku vyrazila trojice Richard Habermann (AC SPARTA PRAHA) Petr Fiala a Michal Dvořák (oba Integray L27 Cycling Team). Habermann a Fiala nasbírali dostatek bodů a už to vypadalo, že se budou pouze hlídat do závěrečných kilometrů. V polovině závodu se však do úniku dostal junior Adam Pešek (RKCA) a společně s Robertem Hulou (Integray L27 Cycling Team) a Josefem Ottou (CK Pardubice) začali stahovat bodovou ztrátu. Jezdci pak byli dojeti díky aktivitě Sparty a ACS Developmentu. Ten měl ve hře ještě Richarda Kobra. Kobr se však už musel spokojit s pátým místem celkového hodnocení.  

Do posledního kola ještě najížděli Fiala s Habermannem s mírným náskokem před hlavním polem. Závěrečný spurt ale vypustili. A to tak, že mladý Pešek dojel před nimi a mohl se tak radovat i z celkového vítězství v Grand Prix Auto Matulka. Závod tak rozhodlo při shodě bodů, kdy měli po 24bodech Adam Pešek, Petr Fiala a Richard Habermann pořadí na pásce v cílovém okruhu.

Souboj o prémiové body a puntíkovaný dres měsíce června Bageterie Boulevard prestige, nakonec vyhrál Robert Kobr (ACS Development), který nasbíral 11b a uvidíme ho v puntíkovaném dresu v dalším závodě po prázdninové pauze.

Nejlepším juniorem byl Adam Pešek (Roman Kreuziger Cycling Academy), který nasbíral 24b a vyhrál i v celkovém hodnocení.

Adam Pešek v cíli: „Dneska jsem jen využil situace, po mistráku kde jsem skončil druhý, jsem si chtěl závod v Plzni jen trochu užít. Nasbíral jsem dost bodů, a pak jsem jen nevypustil závěr. Trenér nám vždycky říká „ závod končí až za páskou“!“

Další díl Giant Ligy 2024 pokračuje po prázdninové pauze v úterý 27. srpna ve sportovním areálu SKP RAPID PLZEŇ od 17:30 hod.

foto: tomáš tesař