PLZEŇSKO

Firmy z kraje se mohou stát partnery projektu Zdravá krajina

Vytvořil proto ekoznačku „Zdravá krajina partner projektu“ právě pro ty firmy, které se chtějí podílet na environmentálních opatřeních v krajině. První dvě společnosti se již do spolupráce s Plzeňským krajem zapojily a budou ekoznačku používat a tím také vyzdvihovat svůj vztah k regionu a k životnímu prostředí, kde působí.

„Vytvořením ekoznačky „Zdravá krajina partner projektu“ chceme napřímo navázat na samotný projekt Zdravá krajina, na jehož základě je v Plzeňském kraji realizována řada projektů a opatření podporující adaptaci krajiny na změnu klimatu, zadržení vody v krajině a zvýšení biodiverzity. Smyslem této ekoznačky je především zapojit firmy v regionu do ochrany životního prostředí a rovněž i ocenit jejich činnost v této oblasti,“ říká náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Bernard.

Součástí projektu Zdravá krajina Plzeňského kraje se staly první dvě velké společnosti působící na území Plzeňského kraje, a to Plzeňská teplárenská, a.s. a IDEAL AUTOMOTIVE Bor, s.r.o.

Společnost Plzeňská teplárenská, a.s. se rozhodla finančně podpořit vznik umělého plovoucího ostrova pro hnízdění ptáků v přírodní rezervaci Zbynické rybníky, okres Klatovy. 

Společnost IDEAL AUTOMOTIVE Bor, s.r.o. podpoří rozšíření pastevního areálu v přírodní rezervaci Janovský mokřad, okres Plzeň-sever.

Jak se firmy mohou zapojit

Firmy, které se do spolupráce na projektu Zdravá krajina Plzeňského kraje zapojí, si mohou vybrat konkrétní projekt či opatření v krajině, na který přispějí finančními prostředky. Plzeňský kraj samotné opatření zrealizuje právě díky podpoře dané firmy. „Partner projektu tak získá možnost v rámci své propagace používat ekoznačku. A právě ta jej bude odlišovat z hlediska šetrného přístupu k životnímu prostředí od ostatních firem,“ doplňuje Josef Bernard. Díky ekoznačce pak firma jako partner projektu Zdravá krajina deklaruje svůj pozitivní vztah k životnímu prostředí.

Plzeňský kraj bude partnery a realizované projekty propagovat na webu projektu zdravakrajinapk.cz.

Možnost zapojení do programu partnerství je otevřeno i pro další firmy, které pozitivně přistupují k životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji. Stačí se ozvat na emailovou adresu zdravakrajina_partner@plzensky-kraj.cz.