BUDĚJOVICKO

Dálnice D3 u Tábora bude dokončena, konec vleklých sporů

Po více než deseti letech právních sporů mezi státem a majiteli motocentra se blíží konec neúspěšné ságy kolem úseku dálnice D3 u Tábora. Do konce srpna by měla být cesta dokončena a otevřena pro řidiče bez omezení.

„Jedná se o významný a symbolický krok nejen pro Táborsko, ale i pro celé spojení mezi Prahou a Českými Budějovicemi,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Spory však neustoupily dohodou s majiteli motocentra. „Vyvlastnění bylo poslední možností, jak pokračovat v projektu. Díky stavebnímu povolení jsme však mohli začít, ačkoliv některé otázky stále nejsou zcela vyřešeny,“ dodal ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Jihočeský hejtman Martin Kuba rovněž vyjádřil radost z pokroku. „Je dobře, že tento symbol nevyřešených sporů konečně zmizí. Ukazuje to, jak složitá může být cesta k řešení,“ poznamenal.

Přímo na dálnici se objevili i podnikatelé Pavel Bratránek a Pavel Hrubeš, dva ze tří majitelů motocentra. „Rozhodnutí Jihočeského kraje trvalo dva roky. Pokud bych již měl plně vyplaceno odškodnění, dávno bych se vyklidil,“ řekl Bratránek, který obdržel pouze část předpokládané náhrady.

Ministr Kupka na místě reagoval: „Věřím, že peníze budou vyplaceny ihned po ukončení odvolacího řízení. To můžu slíbit,“ uvedl.

Po dokončení projektu bude nově postavený úsek zpoplatněn, podobně jako blížící se nový obchvat Českých Budějovic. „Je důležité sjednotit síť a zjednodušit administrativu řidičům. Postupně se dobudovávají kompletní úseky dálnic a sjednocuje se i systém poplatků,“ informoval Kupka.

Celý problém začal chybou stavebního úřadu v Táboře před 25 lety, kdy motocentrum uvedli jako trvalou stavbu. Tím situace eskalovala a dlouhá léta se projíždělo jen v jednom pruhu.

Stavební povolení pro úsek kolem Tábora bylo získáno v květnu a okamžitě po jeho nabytí začaly práce. Projekt zahrnuje dokončení vozovky, odvodnění, úpravu zeleně a instalaci nového značení a oplocení.

Příští týden začíná i stavba posledního úseku dálnice D3 směrem k rakouským hranicím mezi Kaplice-nádraží a Nažidla. Postupně se také řeší dokončení úseků ve Středočeském kraji. „Nejpozději v roce 2028 nebo ještě lépe koncem roku 2027 plánujeme zahájit stavbu zdejších úseků,“ prozradil Mátl.

Dálnice D3 by tak mohla být napříč Jihočeským krajem kompletně dokončena již do konce roku 2026, čímž se zvýší nejen rychlost, ale i bezpečnost spojení od Prahy až k rakouským hranicím.