BUDĚJOVICKO

Českobudějovická teplárna testuje biomasový kotel za 1,5 miliardy

Českobudějovická teplárna se přibližuje k využívání čistšího a obnovitelného zdroje energie. V posledních týdnech zahájila testování nového kotle na biomasu. Pracovníci postupně doplňují štěpky, kterými se bude v novém kotli topit. Ačkoli je nyní ve skladech pouze několik stovek kubických metrů paliva, na podzim budova pojme desítky tisíc kubických metrů štěpky, jež se vyprázdní za pouhé tři dny.

„Nové silo jsme postavili na místě původního uhelného kotle. Palivo odsud bude postupovat dál do výrobního bloku. Naše zařízení je nejmodernější svého druhu v Česku, snad i v celé Evropě,“ uvedl přímo na dně jedné z částí sila předseda představenstva teplárny Václav Král.

Nový štěpkový kotel je stejně jako jeho předchůdce vysokotlakový, kde vstupním médiem je přehřátá pára o teplotě 535 stupňů Celsia při tlaku 9,6 megapascalu. „Kotel má výkonový potenciál vyrobit 55 tun páry za hodinu s přibližnou spotřebou 20 tun štěpky za hodinu. Palivo musí mít také dostatečnou kvalitu. Naše požadavky na výhřevnost jsou okolo osmi až deseti megajoulů na kilogram,“ doplnil technické parametry člen představenstva Martin Žahourek.

Pokud všechny testy dopadnou dobře, brzy začne zkušební provoz. Teplárna plánuje výrobu tepla už pro příští topnou sezónu. Celková investice do nového zařízení, včetně příslušenství, činí téměř 1,5 miliardy korun, z čehož více než pětinu pokryly prostředky z programu HEAT modernizačního fondu.

Ministr životního prostředí Petr Hladík přijel do budějovické teplárny představit pátou výzvu tohoto programu. „Kapacita této výzvy je 20 miliard korun a je zaměřena na přechod od uhlí v teplárenských soustavách a centrálním zásobování teplem. V předchozích výzvách jsme podpořili více než 60 projektů za téměř 70 miliard korun,“ uvedl ministr.

Nová výzva však už neřeší zařízení pro energetické využití odpadů, známé jako ZEVO Vráto. „Pro něj byly prostředky alokovány již v jedné z předchozích výzev,“ dodal Hladík. Stále však není rozhodnuto o poskytnutí dotace, protože projekt musí schválit Evropská investiční banka a získat rozhodnutí o financování od Evropské komise.

„I přesto by mělo být ZEVO na okraji Českých Budějovic dokončeno do roku 2028,“ řekl Král. Nový systém získal důležité povolení EIA a územní rozhodnutí, pokračuje v dalších povolovacích procesech. Náklady na vybudování se odhadují na 7,6 miliardy korun, ale konečná částka bude záviset na výsledcích soutěže na dodavatele stavby.

„Modernizační fondy by měly pokrýt až 60 procent nákladů, zbytek financování zajistí úvěry,“ dodal Král. Pro teplárnu je budování ZEVO posledním krokem k transformaci na místně dostupný a bezemisní zdroj tepla a elektřiny. V roce 2017 teplárna spotřebovala 230 tisíc tun hnědého uhlí.

Instalaci kotle na biomasu předcházelo budování horkovodu z Jaderné elektrárny Temelín, který má za sebou úspěšnou první sezónu ostrého provozu. „Naše zkušenosti jsou zatím pozitivní. Optimalizujeme parametry a chceme zlepšit automatické předpovědi dodávek tepla. Potřebujeme více času, ale nejdůležitější je, že zákazníci nepocítili změnu zdroje tepla,“ uzavřel Král s tím, že díky různorodým zdrojům se výroba tepla stane dlouhodobě cenově stabilnější.