PLZEŇSKO

Adoptovaným čápům na náhradních hnízdech v kraji se daří dobře

S potěšením zjistili, že všechna mláďata na všech hnízdech prosperují, jsou v pořádku, rostou a zatím to vypadá, že by to mohlo vyjít. Hlavní zásluhu na tom mají však prvořadě adoptivní čapí rodiče, kteří díky tomu, že i počasí se umoudřilo, zemědělci začali sekat louky a v krajině je dostatek potravy, přistrčená mláďata bez problému přijali. "Jsme rádi, že vše zatím probíhá bez sebemenších komplikací a problémů, jelikož jsme minimálně ve dvou případech museli k výrazně menšímu a slabšímu původnímu mláděti na hnízdě přidat mládě, v jednom případě i dvě mláďata, silnější a starší. Každopádně ve finále se to vyplatilo a evidentně pro původně slabší mládě to byla určitá forma jeho podpory na hnízdě," líčí šéd zvířecích záchranářů Karel Makoň. Ten z pohledu zvířecích záchranářů rekapituluje jednotlivé akce-

Staňkov, DO (2+1) adopce 8. 6. 2024, ke dvěma původním mláďatům na hnízdě přidáno jedno naše, a to z hnízda z Plané u Mar. Lázní. V den kontroly 20. 6. 2024, což je přesně po 12 dnech od adopce, na hnízdě všechna tři mláďata v pořádku.

Osvračín, DO (3+1) adopce 8. 6. 2024, ke třem původním mláďatům na hnízdě přidáno jedno naše, a to z hnízda z Plané u Mar. Lázní. V den kontroly 20. 6. 2024, což je přesně po 12 dnech od adopce, na hnízdě všechna čtyři mláďata v pořádku.

Milavče, DO (1+2) adopce 8. 6. 2024, k jednomu původnímu menšímu mláděti na hnízdě přidána dvě mláďata ze ZSŽ Huslík u Poděbrad, původně Kněžmost. V den kontroly 20. 6. 2024, což je přesně po 12 dnech od adopce, na hnízdě všechna tři mláďata v pořádku a navíc rozdíl ve velikosti už není tak patrný.

Všeruby u Kdyně, DO (2+1) adopce 8. 6. 2024, ke dvěma původním mláďatům na hnízdě přidáno jedno naše, a to z hnízda z Plané u Mar. Lázní. V den kontroly 20. 6. 2024, což je přesně po 12 dnech od adopce, na hnízdě všechna tři mláďata v pořádku. Tady při adopci panovala menší obava z přijetí mláděte adoptivními rodiči, samec hned po návratu na hnízdo byl naším přidaným mládětem při krmení atakován a uštědřil mláděti několik výchovných pohlavků. Jak se však i zde potvrdilo, všechna mláďata na hnízdě prosperují a nemají problém.

Trhanov, DO (1+1) adopce 9. 6. 2024, k jednomu původnímu výrazně menšímu mláděti na hnízdě přidáno naše další mládě ze ZSŽ Huslík u Poděbrad, původně Kněžmost. V den kontroly 20. 6. 2024 (11 dní od adopce) jsme měli vážné obavy, zda původní menší mládě na hnízdě přežilo, přičemž fotografie dokládá, že ano a navíc vedle přidaného mláděte perfektně prosperuje. I tady na průběhu adopce mají hlavní zásluhu čapí rodiče.

Postřekov, DO (2+1) adopce 8. 6. 2024, ke dvěma původním mláďatům na hnízdě přidáno jedno naše, a to z hnízda z Plané u Mar. Lázní. V den kontroly 20. 6. 2024, což je přesně po 12 dnech od adopce, na hnízdě všechna tři mláďata v pořádku.

Poběžovice, DO (3+1) adopce 9. 6. 2024, ke třem původním mláďatům přidáno jedno další mládě ze ZSŽ Huslík u Poděbrad, původně Kněžmost. V den kontroly 20. 6. 2024 (po 11 dnech od adopce) na hnízdě všechna čtyři mláďata v pořádku.

Planá u Mar. Lázní, Hřbitovní ul. TC (2+1) adopce 9. 6. 2024, ke dvěma původním mláďatům na hnízdě přidáno jedno naše, a to z hnízda z Plané u Mar. Lázní. V den kontroly 20. 6. 2024, což je přesně po 11 dnech od adopce, na hnízdě všechna tři mláďata v pořádku.

Bochov u KV, (2+1) adopce 10. 6. 2024, ke dvěma původním mláďatům na hnízdě přidáno jedno další mládě ze ZSŽ Huslík u Poděbrad, původně Kněžmost. Kontrola adopce desátého mláděte realizována průběžně kolegou ornitologem z Karlovarska, fotografie na stránkách Města Bochov – fotogalerie, přičemž opakované kontroly jsou v pořádku.

foto: desop