KARLOVARSKO

2004 – Cheb: Město darovalo 12 milionů korun nemocnici (TV Západ)

Zastupitelstvo se přitom již loni zavázalo, že bude v následujících letech nemocnici podporovat částkou šesti milionů korun ročně. Nyní se ale touto věcí muselo zabývat znovu. 

„Důvodem bylo to, že ta dřívější deklarace byla v souvislosti s lineárním urychlovačem. Teď je takový stav, že Karlovarský kraj zaplatil kompletně splátku za lineární urychlovač. Myslím, že to bylo 27 milionů korun zhruba a změnila se tedy situace,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Nyní schválených 12 miliónů korun je tedy vlastně jakousi kompenzací při slíbených příspěvků za loňský a letošní rok. Finanční injekce je přitom nevratným darem, což je oproti minulosti podstatná změna. Dříve totiž zastupitelé volili formu bezúročné půjček, které měly být pojistkou proti případné nechtěné privatizaci nemocnice. 

„Je to proto, že Karlovarský kraj si přeje jako zřizovatel nemocnice, aby pomoc města Cheb této nemocnici měla právě tuto formu. Co považuji za pozitivní je to, že to je tedy jako v dohodě s Karlovarským krajem, že nemocnice dostane vybavení za 12 milionů korun. Že v tom vybavení budou věci, které si sami pracovníci nemocnice spolu s jednatelem navrhli,“ popsal místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Z darovaných peněz má být zakoupen například nový echokardiograf na Interní oddělení za necelé tři miliony korun nebo laparoskopická souprava na Chirurgii za téměř 1,5 milionu. Díky novým přístrojům by nemocnice měla získat lepší pozici pro jednání se zdravotními pojišťovnami a pochopitelně dojde také ke zlepšení služeb pacientům.

„A ta nemocnice slouží pro chebskou veřejnost, takže je to je to vlastně pomoc té úrovni té nemocnice a v podstatě se to potom promítá na každém z nás, kteří služeb té nemocnice využíváme. Dlužno říct, že jako těch prostředků opravdu je tam zapotřebí hodně, že v té investiční oblasti jak na přístrojové vybavení, tak na technickém stavu budov je tam obrovský dluh,“ dodal Vanoušek. 

Složitá jednání týkající se příspěvku nemocnici zažilo chebské Zastupitelstvo už loni na podzim. Tehdy až na několikátý pokus vyhovělo žádosti Kraje a půjčky z dřívějších let v celkové výši přes 50 milionů korun změnilo na nevratné dotace.