OLOMOUCKO

ŘSD plánuje dvoumiliardovou obnovu silnic po povodních

ŘSD plánuje investice do obnovy silnic poškozených povodněmi v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, náklady mohou dosáhnout až dvou miliard korun. Cílem je vybudovat odolnější silnice, konkrétně se zaměřují na dálnici D1 a silnici I/44. Řeší se i následky povodní pro domácnosti, vláda se zabývá náklady a zdravotními riziky.


Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje investovat značné prostředky do obnovy silnic, které byly výrazně poškozeny následky letních povodní v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Očekává se, že náklady na opravy dosáhnou částky až dvou miliard korun. Povodně způsobily škody na desítkách silnic a dokonce i na dálnici D1, která byla dočasně uzavřena v oblasti Ostravska.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl podtrhl, že při obnově poškozených komunikací se zaměří na vybudování odolnějších a kvalitnějších silnic. Příkladem je projekt nové silnice I/44 mezi Jeseníkem a Mikulovicemi, která byla zcela zničena a místy dokonce odplavena. „Cílem je postavit silnici, která lépe odolá podobným přírodním katastrofám v budoucnu,“ zdůraznil Mátl.

Na dálnici D1 mezi Bohumínem byl úspěšně odstraněn veškerý styčný materiál, což umožnilo obnovit plynulý provoz bez omezení. Naproti tomu silnice I/45 mezi Novými Heřminovy a Krnovem zůstává uzavřena, ale práce na její obnově probíhají. Pracovníci ŘSD se zaměřují také na mosty v regionu, přičemž v Opavě se připravuje instalace provizorního mostu.

Samotná oprava silnic na Jesenicku vyžaduje speciální přístup, protože se silnice často nacházejí v blízkosti vodních toků. ŘSD plánuje zesílit opěrné zdi a opatřit komunikace dalšími ochrannými prvky, aby je budoucí záplavy nemohly poškodit. „Tyto úpravy jsou klíčové pro to, aby se voda nedostala pod vozovku a silnici následně nezničila,“ rozváděl Mátl.

Povodně způsobily nejen hmotné škody, avšak také zvýšily finanční zátěž pro místní obyvatele, kteří musí vysoušet své domy. Tito lidé čelí nárůstu nákladů na energie, což způsobuje finanční potíže. Sociální organizace jako Diakonie apelují na vládu, aby toto téma projednala a hledala řešení pro postižené domácnosti.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zavázal, že náklady související s vysoušením budou projednány na vládní úrovni. Současně upozorňuje na zdravotní rizika spojená s plísněmi, jež mohou vzniknout v důsledku vlhkosti. „Je důležité zajistit vysoušení zasažených prostor a zvážit ochranná opatření,“ podtrhl hlavní hygienička Barbora Macková.