LIBERECKO

Rekonstrukce Kounicova domu v České Lípě: 262 milionů pro budoucnost dětí

V České Lípě začala rekonstrukce Kounicova domu, poškozeného požárem před devíti lety. Město investuje 262 milionů korun s dokončením plánovaným na rok 2026. Rekonstruovaný dům bude hostit Dům dětí a mládeže Libertin, poskytující lepší prostředí pro aktivity dětí.


V České Lípě byla zahájena rekonstrukce významného Kounicova domu, který je pod památkovou ochranou. Před devíti lety byl dům těžce poškozen požárem, avšak jeho obnovu nyní město financuje částkou 262 milionů korun.

Nový projekt má být dokončen v roce 2026. V rámci této obnovy plánuje město přestěhovat Dům dětí a mládeže Libertin, který se v současných pronajatých prostorách cítí stísněný. Nové umístění bude zajišťovat lepší a rozsáhlejší prostředí pro aktivity dětí a mládeže.

Kounicův dům, cenný historický objekt, získá díky této rekonstrukci opět svůj původní lesk. Tato přeměna sleduje nejen estetické cíle, ale především vytváření nových možností pro vzdělávání a výchovu mladší generace. Projekt tak symbolizuje spojenou minulost s budoucností a přispívá k oživení regionálního kulturního dědictví.