KARLOVARSKO

Region: Prezident Pavel podruhé oficiálně navštívil Karlovarský kraj (TV Západ)

Karlovarský hejtman měl několik témat, která chtěl s prezidentem prodebatovat.

„Sociální témata - jakým způsobem stabilizovat sociální klima v těch vyloučených lokalitách, jakým způsobem předcházet chudobě, obchodu s chudobou, jakým způsobem snižovat počet exekucí - to znamená, to je ta tematická porada v Kraslicích. V Mariánských Lázních - vzdělávání s důrazem a akcentem na veřejnou vysokou školu v Karlovarském kraji, což si myslím, že s tím stěžejním tématem. Ale určitě se dotkneme i teď, třeba při diskuzi se zastupiteli dalších témat, jako je zdravotnictví, komplexní onkologické centrum, které chystáme, střední školství, jehož jsme zřizovatelem, dopravní infrastruktura, to si myslím, že jsou ty základní teze,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Na krajském úřadě pak proběhlo jednání s radními, zastupiteli a dalšími pozvanými hosty. Mezi otázkami, které byly diskutovány se objevila doprava, konkrétně zkapacitnění silnice I/13, která vede do severních Čech nebo rozšíření, prodloužení přistávací dráhy na karlovarském letišti či o možnosti využívání letiště ze strany armády. Připomenuta byla také problematika bezpečnosti, především vážný podstav policejního sboru.

Kromě závěrečné návštěvy Mariánských Lázní, kde se probíralo hlavně vzdělávání a nutnost zřízení vysoké školy v regionu, se prezident Pavel zúčastnil diskuse s odborníky na téma „destabilizující chudoby“. 

Debata se konala v Městském kulturním centru v Kraslicích. Na uzavřené jednání přijali pozvání také zástupci měst a obcí z okolí. Ti vnímají problémy obyvatel intenzivně a potvrzují neblahý stav v personální oblasti na více frontách.

„Zatím ještě naštěstí úplně akutní problémy nemáme, ale opravdu všechno je to tak jako na hraně, že opravdu stačí výpadek jednoho, dvou jedinců a už ty problémy začnou být, opravdu se už to začne multiplikovat a ten problém začne být seriózní. A to se týká hasičů, policistů, to se týká lékařů a zřejmě v nejbližší době i pedagogických pracovníků,“ popsal starosta Kraslic Jan Šimek.

Obsahovou garantkou kulatého stolu byla prezidentova poradkyně pro sociální oblast Lucie Poláková, debatu moderoval Pavel Gargulák z PAQ Research.