PLZEŇSKO

Plzeň rozdělí miliony sportovním klubům, podpoří i pořádání akcí

 Mezi 25 žadatelů rozdělí více než 15 milionů korun. Poskytnutí dotací schválilo Zastupitelstvo města Plzně. 

„Smyslem programu je podpořit především neziskové subjekty, které mají omezenou možnost získat finanční prostředky z vlastních zdrojů a činností, a které svými aktivitami zajišťují aktivní využití volného času především mládeže a dětí,“ vysvětlil radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek.  

Poskytnuté finance půjdou na rekonstrukci, výstavbu nebo rozvoj sportovních zařízení a související infrastruktury nebo na snížení jejich energetické náročnosti. Z větších projektů se jedná například o rekonstrukci fotbalového hřiště SK Smíchov Plzeň, rekonstrukce šaten a sociálního zařízení TJ Slavie VŠ Plzeň, či pořízení osmi elektrických terčů pro ČSS, Sportovně střelecký klub Plzeň Slovany. 

Maximální výše dotace jednomu subjektu může činit 1 milion korun, přičemž nutnou podmínkou jejího poskytnutí je finanční spoluúčast žadatele, nebo jiného třetího subjektu, zajištěná žadatelem ve výši minimálně 20 procent. 

Město Plzeň pomůže s pořádáním tří desítek sportovních akcí

Téměř 1,75 milionů korun rozdělí město Plzeň mezi sportovní kluby na pořádání jejich akcí, jako jsou například plavecký mítink, mezinárodní turnaj mladých hráčů ve stolním tenise či mezinárodní turnaj v paralympijském sportu. Dotace jsou poskytnuty z rozpočtu Odboru sportu Magistrátu města Plzně v rámci programu Podpora sportovních akcí na území města Plzně. 

„Díky širokému systému dotací můžeme poskytnout různorodou podporu těm, kdo se věnují sportu na vrcholné úrovni i těm, kdo zajišťují smysluplné trávení volného času dětí a mládeže i dospělých. Dotace poskytujeme na činnost klubů i jako investici na výstavbu či revitalizaci sportovišť. A přispíváme také na zajištění akcí, díky nimž je v Plzni pestrá nabídka atraktivních sportovních klání všech věkových kategorií,“ řekl radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek. Dodal, že zastupitelé schválili rozdělit 1,743 milionů korun mezi 31 sportovních akcí, které pořádá 24 sportovních klubů.

Jsou mezi nimi například Auto Rallye klub Plzeň v AČR (150 tisíc korun), který pořádá závody Rallye Plzeň zařazené do kalendáře Mistrovství ČR soutěží Autoklubu ČR. Navazuje jimi na dlouholetou tradici automobilových soutěží za účasti špičkových sportovců z České republiky, Německa, Rakouska, Polska či Slovenské republiky. 

Česká asociace stolního tenisu získá 120 tisíc korun na pronájem prostor a organizační zabezpečení mezinárodní sportovní akce EUROPE YOUTH SERIES 2024 CZECH OPEN mladých hráčů věkových kategorií U 13 a U 15. 

Plavecký klub Slávia VŠ Plzeň pak bude podpořen 80 tisíci korunami, které využije na organizaci významného plaveckého mítinku Plzeňský vytrvalec a Memoriálu Jana Jezbery na 800 a 1500 metrů volný způsob. 

Club karate Plzeň získá 125 tisíc korun na technické a organizační zabezpečení největšího turnaje karate v ČR zaměřeného na talentovanou mládež z celé Evropy, který je vyhledávaný jako přípravný na ME mládeže. Účastní se ho až 20 států při počtu cca 700 závodníků. 

Dále například bude podpořena TJ Halma Plzeň, která nabízí možnost sportovat lidem s hendikepem. Získá celkem 130 tisíc korun na pořádání tří sportovních akcí. Je mezi nimi i tradiční mezinárodní turnaj v paralympijském sportu bocca, který je součástí seriálu závodů Czech Boccia Tour – soutěže týmů, párů a jednotlivců za účasti cca 50 sportovců z pěti a více zemí.

Individuální dotace od města Plzně pomůže s pořádáním juniorského mistrovství světa

Tři sta tisíc korun z rozpočtu Odboru sportu Magistrátu města Plzně má být poskytnuto jako podpora dvou sportovních akcí konaných letos v Plzni. Jde o Mistrovství světa juniorů v orientačním běhu a o seriál charitativních běhů. Podporu schválili plzeňští zastupitelé.

Už 1. července odstartují v Plzni první závody Mistrovství světa juniorů v orientačním běhu. Je to prestižní vrcholná sportovní soutěž, kterou pořádá Klub orientačních sportů Slavia Plzeň. Zastupitelé schválili pomoc organizátorovi dotací ve výši 250 tisíc korun. Ta bude poskytnuta jako individuální investiční dotace z rozpočtu Odboru sportu Magistrátu města Plzně. 

„Program mistrovství je několikadenní, trvá do 6. července a je nabitý sportovními kláními v několika disciplínách. Budou se konat na různých místech Plzně. Proto bude třeba vybudovat čtyři divácké arény. A právě na nákup technického vybavení je určena naše dotace. Po skončení mistrovství bude vybavení dále sloužit plzeňským orientačním běžcům,“ uvedl radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek.

Druhou individuální dotaci, tentokrát neinvestiční, získá organizace Rozběháme Česko. Té zastupitelé odsouhlasili podporu ve výši 50 tisíc korun na Seriál charitativních běhů v Plzni 2024. V únoru už se konal běh pro Pomocné tlapky, v dubnu běh na podporu Diakónie Západ a jejich projektu náhradní rodiny. Na konci června běžci oslaví letošní pětadvacátiny mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM a v září podpoří seniory z organizace Domovinka. Trasy jsou většinou o délce 3 až 5 kilometrů. Součástí hromadných běhů jsou i virtuální běhy pro účastníky, kteří nemají čas přijít na společnou akci.

Zastupitelé schválili podporu pro sportovní kluby ve výši téměř 3,5 milionu korun

Zastupitelé města Plzně schválili přidělit dotace z programu Podpora sportu a tělovýchovy pro rok 2024 - II celkem 19 plzeňským klubům. Cílem tohoto dotačního programu je finanční podpora konkrétních sportovních organizací, které mají omezenou možnost získání finančních prostředků z vlastních zdrojů a činnosti, avšak svými aktivitami zajišťují kvalitní využití volného času občanů, především dětí a mládeže.

„Mezi 19 klubů nyní rozdělíme celkem 3,465 milionů korun. Výše podpory jednotlivých organizací se pohybuje od 90 do 400 tisíc korun. Dotace je neinvestiční a je určena na zajištění pravidelné činnosti klubů, tedy třeba na pravidelné tréninky dětí a mládeže, či na dopravu na různé soutěže,“ připomněl radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek. 

Mezi kluby, které dotaci získají, patří například SK Petřín Plzeň (400 tisíc korun), Nadační fond Pozemního hokeje Plzeň-Litice (350 tisíc korun), Tělocvičná jednota Sokol Plzeň-Koterov (135 tisíc korun), Plzeňská krajská asociace Sport pro všechny (140 tisíc korun), Klub vodních sportů (200 tisíc korun), či TJ Sokol Červený Hrádek (180 tisíc korun) a další.