PRAHA

Bránu gigantů na Hradě zavřou na 7 týdnů kvůli rekonstrukci

Brána gigantů na Pražském hradě se uzavře kvůli výměně bezpečnostních sloupků, což potrvá sedm týdnů do srpna. Rekonstrukce zahrnuje i archeologické průzkumy.


V pondělí se uzavře jedna z hlavních dominant Pražského hradu, Brána gigantů, a to kvůli výměně bezpečnostních sloupků. Tento zásah je naplánován na sedm týdnů a měl by být dokončen v srpnu.

Rekonstrukce zahrnuje nejen odstranění dlažby, ale i výměnu obou betonových sloupků a celého elektronického pohonu. Proces se tak prodlouží, protože je nutné lokalitu podrobit nezbytnému archeologickému ohledání.

Dočasně se přeruší i slavnostní střídání stráží, které je tradiční součástí života na hradě. Podle mluvčího hradní stráže tím však bezpečnost Pražského hradu nijak neutrpí. Strážní vojáci budou stále na svých místech, ovšem tentokrát na pohyblivých stanovištích a v polních uniformách.

Namísto obvyklého slavnostního ceremoniálu budou mít návštěvníci každý den v pravé poledne možnost poslechnout si vystoupení hudby hradní stráže na třetím nádvoří. Vojáci ve slavnostních uniformách budou zajišťovat pořádek na cestě k Hradu od Prašného mostu.